10/02/2017

Infodan Potprograma MEDIA u okviru Berlinalea ‒ o velikim podatcima

Tema je ovogodišnjega Infodana Potprograma MEDIA, koji će se u okviru 67. izdanja Berlinalea održati 13. veljače, s početkom u 9:30 sati ‒ Veliki podatci, veći odaziv publike?! (Big Data, Bigger Audiences?!).

Program Kreativna Europa u interesni fokus ove godine stavlja pitanje „Kako europska djela mogu ostvariti korist od tehnologije?“.

Europski filmski forum je događanje koje se sastoji od strukturiranoga dijaloga između kreatora političkih ideja i odluka te predstavnika audiovizualne industrije. Ovogodišnje su teme:

  • kako koristiti velike podatke (Big Data) u stvaranju filmova i pristupu publici;
  • europski pristup algoritmima s ciljem osiguravanja vidljivosti/prepoznatljivosti i pozicioniranja europskih djela.

Korištenje velikih podataka donosi ogromnu korist kreativnomu i kulturnomu sektoru, što je vidljivo iz rada u kreativnim procesima, procesima optimiziranja, razvoju novih tehnologija, kao i pristupu publici. Poticanje korištenja velikih podataka i automatiziranih alata jedan je od glavnih zadataka Europske komisije u 2017. godini.

Gostujući stručnjaci predstavit će primjere dobre prakse tijekom dviju panel-rasprava, a događanje će otvoriti gospodin Roberto Viola (generalni direktor, Europska komisija ‒ DG Connect) govorom o poticanju korištenja velikih podataka i automatiziranih alata za kreiranje europskih audiovizualnih djela.

Online prijenos događanja uživo bit će omogućen putem ove poveznice:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/creative-europe-media-goes-berlinale-2017Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr