25/11/2021

In Memoriam: Darija Kulenović Gudan

DKE – Ured MEDIA Hrvatske upućuje svoje duboke izraze sućuti​ u povodu gubitka drage nam kolegice i producentice Darije Kulenović Gudan. 

Darija Kulenović Gudan je od samog početka rada tadašnjeg MEDIA deska, današnjeg DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, bila velika podrška Uredu, a Studio dim jedna od prvih producentskih kuća koja je uspjela ostvariti potpore Programa MEDIA za razvoj svojih filmskih projekata. Među njima svakako želimo istaknuti dugometražni igrani film redatelja Igora Mirkovića „Noćni brodovi“ za koji je osigurala čak dvije potpore za razvoj i i2i 2010. godine. 

Dječji znanstvenofantastični film "Moj dida je pao s Marsa", koji je također podržao Potprogram MEDIA, redatelja Dražena Žarkovića i redateljice Marine Andree Škop zahtjevna je i ujedno prva hrvatsko-norveška koprodukcija koja je pomaknula granice razumijevanja europskih koprodukcija, a posebno smo ponosni jer se radi o prvom hrvatskom filmu koji je otvorio 22. izdanje Međunarodnog dječjeg filmskog festivala u Kristiansandu, najvećeg festivala filmova za djecu i mlade u Norveškoj 2019. godine. 

Darija Kulenović Gudan rođena je u Sarajevu 1972. godine. Sa svojom sarajevskom prijateljicom, kasnije poslovnom partnericom Marinom Andree Škop 1992. doselila je u Zagreb. Zajedno su radile više od trideset godina, a posljednjih 20 pod okriljem zajedničke produkcijske kuće Studio dim gdje je Darija Kulenović Gudan radila kao kreativna producentica. 

Darija je ostavila neizbrisiv trag i doprinos kako u hrvatskoj, tako i europskoj audiovizualnoj industriji. Uvijek je bila i ostat će neiscrpna inspiracija kreativnosti, ali i dokaz da su svi izazovi naše prilike te da se sve ono nemoguće upornim radom, hrabrošću i znatiželjom pretvara u bezbroj nekih novih mogućnosti. 

Naša srca i naše misli su s njezinom obitelji, prijateljima i kolegama kojima je bila veliki uzor i oslonac u pronalasku njihovih priča, odnosno uspjeha. 

fotografija/FabrikaKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]