10/06/2020

Hrvatski su korisnici putem poziva „Kina – inovativni centri“ osigurali ukupan iznos od 416.729 eura!

DKE - Ured MEDIA Hrvatske ponosno objavljuje rezultate pilot-poziva Europske komisije "Kina - inovativni centri" u okviru kojeg su hrvatski korisnici osigurali ukupan iznos od 416.729 eura!

Podsjetimo, prošle godine Europska komisija objavila je poziv namijenjen pokretanju inovativnih kulturnih središta vezanih uz film i kinematografiju, s posebnim naglaskom na područjima koja su infrastrukturno deficitarna u pogledu razvoja kinoprikazivačkog i kulturnog sadržaja.

Uzimajući u obzir značenje kina za lokalne zajednice, zadaća je ovog poziva bila ispitati nove načine potpore stvaranju inovativnih kulturnih središta te istovremeno poticati kina na inventivan pristup i dodatno osnaživanje njihove važne uloge u razvoju lokalne zajednice.

U fokusu poziva bilo je pružanje potpore za aktivnosti vezane uz razvoj publike, putem kojih će se kina ujedno poticati na omogućivanje pristupa ne samo audiovizualnom sadržaju već i svim ostalim kulturnim sadržajima i uslugama, kao i edukativnim i/ili zabavnim aktivnostima usmjerenima na mlađu publiku.

U tijesnoj konkurenciji od 46 prijavljenih projekata iz 17 europskih zemalja samo ih je 5 odabrano za sufinanciranje s ukupnim iznosom od 2 milijuna eura. Važno je ujedno istaknuti da hrvatske organizacije sudjeluju u čak 4 odobrena projekta, bilo s pozicije nositelja projekta ili partnera

U ulozi koordinatora (nositelja projekta) predstavljene su sljedeće zemlje: Bugarska, Francuska, Hrvatska (Motovun Film Festival),Italija i Njemačka. U projektima će također sudjelovati 22 partnerske organizacije, među kojima većina njih dolazi iz Italije (ukupno pet), Hrvatske (ukupno četiri: Hrvatski filmski savez (Zagreb), Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, Kinematografi Osijek d.d. te Udruga Kinookus (Dubrovnik),Belgije, Nizozemske, Njemačke i Slovenije (po dvije) te Francuske, Grčke, Mađarske, Rumunjske i Velike Britanije (po jedna).

Odobreni projekti u kojima sudjeluju hrvatske organizacije:

Movies in Motionosiguran je ukupan iznos od 262.341 eura, od kojeg je za Motovun Film Festival i Hrvatski filmski savez izdvojeno 140.000 eura:

Motovun Film Festival iz Hrvatske je nositelj projekta, a sudjeluju sljedeće partnerske organizacije:

·      Hrvatski filmski savez (Hrvatska)

·      International Filmmaking Academy Bologna (Italija)

·      Otok – zavod za razvijanje filmske kulture (Slovenija)

·      Live Cinema Ltd (Velika Britanija)

Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds od ukupno osiguranih 473.537 eura Kinematografi Osijek d.d. dobivaju iznos od 124.304 eura:

Art Fest Ltd. iz Bugarske je nositelj projekta, a sudjeluju sljedeće partnerske organizacije:

·      Kinematografi Osijek d.d. (Hrvatska)

·      Tisza Mozi Szórakoztató Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Mađarska)

·      Center interesnih dejavnosti Ptuj (Slovenija)

Cinema Communities for Innovation, Networks and Environment (CINE)osiguran je ukupan iznos od 488.126 eura, od kojih je Udruga Kinookus dobila 79.985 eura:

Slow Food NGO iz Italije je nositelj projekta, a sudjeluju sljedeće partnerske organizacije:

·      Mobilevent (Francuska)

·      Udruga Kinookus (Hrvatska)

·      Associazione CinemAmbiente (Italija)

·      Cinema Boaro – Silva S.N.C. Di Carrino Italia & Lombardi Maria Rosa (Italija)

·      Municipality of Cherasco (Italija)

Connecting Cinemas in Rural Areas – osiguran je ukupan iznos od 489.229 eura, od kojeg je za Javnu ustanovu u kulturi Tvrđava kulture Šibenik izdvojeno 72.440 eura:

KulturGenossenschaft Neue Kammerspiele eG iz Njemačke je nositelj projekta, a sudjeluju sljedeće partnerske organizacije:

·      KEA European Affairs (Belgija)

·      Ifigeneia G. Vlachogiannis – Thomas G. Vlachogiannis (Grčka)

·      Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik (Hrvatska)

·      Hogeschool van Amsterdam / Amsterdam University of Applied Sciences (Nizozemska)

·      M2C Institut für angewandte Medienforschung (Njemačka)

·      Public Art Lab e.V. (Njemačka)

·      Mioritics Association (Rumunjska).

Više informacija na poveznici:                                                                 'Kina - inovativni centri' - rezultati 2019./2020.

Motovun Film Festivalu, Hrvatskom filmskom savezu, Kinematografima Osijek d.d., Udruzi Kinookus te Javnoj ustanovi u kulturi Tvrđava kulture Šibenik upućujemo iskrene čestitke na ovim izvanrednim rezultatima!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr