01/12/2020

Hrvatski projekt "Obiteljski portret" autorice i redateljice Lee Vidaković na online EURO CONNECTIONU 2021.!

Desk Kreativne Europe — Ured MEDIA Hrvatske ponosno objavljuje da je projekt kratkog animiranog filma Obiteljski portret autorice i redateljice Lee Vidaković te producenta Draška Ivezića (Adriatic Animation) uvršten u online program EURO CONNECTIONA 2021.

Film je prošao nekoliko evaluacijskih razina. Naime, domaći žiri, koji je djelovao u sljedećem sastavu: redateljica animiranih filmova i animatorica Petra Zlonoga, stručna prvostupnica filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja s Veleučilišta VERN Marinela Brala te voditeljica DKE ‒ Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović, odabrao dva hrvatska filma među kojima je bio upravo kratki animirani projekt Obiteljski portret autorice i redateljice Lee Vidaković te producenta Draška Ivezića (produkcijska kuća Adriatic Animation).

Projekt je potom upućen na daljnje ocjenjivanje koje je proveo međunarodni žiri u okviru programa EURO CONNECTION 2021. Naposljetku je odabran u uži krug kao jedan od 14 projekata koji će imati priliku predstaviti se na navedenom koprodukcijskom forumu kratkog filma za vrijeme trajanja filmskog sajma u Clermont-Ferrandu.

Uz hrvatski projekt Obiteljski portret u završnom izboru našli su se i sljedeći filmovi:

 • Alegorija naslikane žene, Nelson Polfliet (Belgija)
 • 6. poglavlje, Ivaylo Minov (Bugarska)
 • Sigurnosno područje, Savvas Stavrou (Cipar)
 • O kravi, Pavla Bastanova (Češka)
 • Emina, Firoza Zahir Houssen (Francuska)
 • Neobičan, Konstantinos Antonopoulos (Grčka)
 • Umjetno jezero, Alexander David (Portugal)
 • Carmen, bez straha za slobodom, Irene Baqué (Španjolska)
 • Turisti, Maria Kralovic (Slovačka)
 • Turist, Lun Sevnik (Slovenija)
 • Bili smo djeca, Alexander Abdallah (Švedska)
 • Nadimanje, Jessica Bishopp (Velika Britanija)

Također, navedenim projektima pridružuje se i  pobjednički projekt Baltic Pitching Foruma 2020.:

 • Koža Mandarina, Jaanika Arum (Estonija)

Svi će polaznici imati priliku sudjelovati u pripremnim radionicama, pitchingu, predstavljanju pred stručnjacima, umrežavanju s mogućim koproducentima, a bit će im pružena i mogućnost individualnih konzultacija.

Redateljici Lei Vidaković i producentu Drašku Iveziću upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE — Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr