05/06/2020

Hrvatski projekt "Brak na papiru" redateljice Renate Lučić i producentice Tamare Babun na radionici Ex Oriente Film 2020.

Desk Kreativne Europe -  Ured MEDIA Hrvatske objavljuje da je dokumentarni projekt Brak na papiru redateljice Renate Lučić i producentice Tamare Babun (Wolfgang & Dolly) uvršten u program usavršavanja Ex Oriente Film 2020.

Brak na papiru priča je o Marku, Tomislavu i Josi, tri najbolja prijatelja u pedesetima koji žive u malom slavonskom selu, a čije su supruge nakon nekoliko godina rada u Njemačkoj ondje pronašle ljubav te su odlučile preseliti se, napuštajući ih.

Na radionici će sudjelovati i producent Matija Drniković, također iz producentske kuće Wolfgang & Dolly.

Ex Oriente Film program je usavršavanja namijenjen stručnim timovima redatelja i producenata iz Europe s ciljem pružanja pomoći u vođenju i usmjeravanju razvoja te sufinanciranja kreativnih dokumentarnih filmova, ponajprije s područja srednje i istočne Europe.

U tijesnoj konkurenciji od ukupno 108 prijavljenih dokumentarnih projekata 12 ih je odabrano za sudjelovanje na radionici. Uz hrvatski projekt Brak na papiru, u završnom izboru našli su se i sljedeći dokumentarni filmovi:

Beba u šumi (Rumunjska)
Redateljica: Ioana Grigore
Producent: Marcian Lazar

Blix (Češka, Švedska)
Redateljica: Greta Stocklassa
Producent: Radovan Síbrt

Brak na papiru (Hrvatska)
Redateljica: Renata Lučić

Producentica: Tamara Babun

Dnjestar – nepovratni tok života (Moldavija, Latvija)
Redatelj: Iure Tocmas
Producentica: Ieva Goba

Kix – priča o dječaku s ulice (Mađarska)
Redatelji: Balint Révész & Dávid Mikulán
Producentica: Viki Réka-Kiss

Lagune. Bitka za raj. (Ukrajina)
Redatelj: Serhiy Lysenko
Producentica: Anna Kapustina

Lijepe dame (Ukrajina, Nizozemska)
Redateljica: Mariia Ponomarova
Producent: Rogier Kramer

Majstorstvo (Češka)
Redateljica: Kateřina Turečková
Producent: Vít Janeček

Nasmiješena Gruzija (Gruzija)
Redatelj: Luka Beradze
Producentica: Nino Chichua

Obitelj na određeno vrijeme (Crna Gora)
Redatelj: Sead Šabotić
Producentica: Bojana Radulović

Sretno i (ne)vjerno (Slovačka)
Redateljica: Diana Fabiánová
Producentica: Silvia Panáková

Želim sve (Poljska)
Redateljica: Katarzyna Wiśniowska
Producent: Tomasz Morawski

Tamara Babun rođena je u Zagrebu. Nakon završene Privatne klasične gimnazije diplomirala je produkciju na Akademiji dramske umjetnosti. Od 2006. godine bavi se filmom na različitim funkcijama u sektorima organizacije i produkcije. Od 2011. do 2015. godine bila je producentica programa za kontinuirano usavršavanje ZagrebDox Pro, a od 2012. do 2016. radila je u Factumu na mjestu izvršne producentice. Koscenaristica je slovensko-hrvatsko-talijanskog transmedijskog projekta koji uključuje on-line serijal i dugometražni dokumentarni film iOtok o otoku Biševu. Sudjelovala je u izradi teksta Preporuke Vijeća Europe za ravnopravnost spolova u AV sektoru te kao konzultantica u stvaranju RomArchivea, digitalnog arhiva romskog filma Fondacije Romedia iz Budimpešte. U Nadzornom je odboru Hrvatske udruge producenata, članica je Hrvatskog društva filmskih djelatnika te je od 2019. članica Izvršnog odbora Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata – FIAPF-a. Početkom 2017. godine osnovala je produkcijsku kuću Wolfgang & Dolly d.o.o. U proteklih nekoliko godina sudjelovala je u programima Emerging Producers, Ex Oriente, EURODOC, Sarajevo Talent Campus, Akademija IDFA-a te u EAVE-u, prestižnom programu usavršavanja za producente.

Renata Lučić rođena je u Brčkom. Diplomirala je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Filmsku i TV režiju ‒ smjer dokumentarnog filma ‒ na Akademiji dramske umjetnosti, također u Zagrebu. Autorica je nekoliko dokumentarnih i igranih filmova te glazbenih spotova. Aktivna je i na području reklamnih produkcija kao redateljica, producentica i asistentica režije. Početkom 2017. godine s kolegom Filipom Filkovićem osnovala je More-Magnets, produkcijski studio koji se bavi proizvodnjom igranih i dokumentarnih filmova te reklama i glazbenih spotova. Trenutno razvija svoj prvi dugometražni dokumentarni film Brak na papiru s producenticom Tamarom Babun te kratki igrani film Povratak s koscenaristom Leonom Lučevom.

Redateljici Renati Lučić i producentima Tamari Babun i Matiji Drnikoviću upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr