20/12/2019

Hrvatski korisnici Potprograma MEDIA uspješno zaključili 2019. godinu s ukupnom potporom od 784.638 eura!

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske sa zadovoljstvom objavljuje da su hrvatski korisnici i ove godine u okviru različitih poziva za predlaganje projekata dobili sredstva u iznosu od 784.638 eura i uspješno priveli kraju 2019. godinu.

Dragi kolege i suradnici,

s radošću objavljujemo da je još jedna produktivna i uspješna godina iza nas!

Hrvatski korisnici Potprograma MEDIA uspješno su zaključili 2019. godinu s ukupnom potporom od 784.638 eura, što prema visini sredstava predstavlja drugi dosad ostvaren godišnji iznos, kojinadmašuje jedino rekordni rezultat 2015. godine s iznosom od 797.430 eura! Potprogram MEDIA pruža potporu putem 14 poziva za podnošenje projektnih prijedloga, a hrvatski su prijavitelji bili uspješni u ukupno 9 kategorija.

Producentske tvrtke Antitalent, Nukleus film d.o.o. te Udruga Restart u kategoriji razvoja pojedinačnog projekta osigurale su ukupno 100.000 eura! Riječ je o jednom igranom (adaptacija romana Črna mati zemla) te čak dva kreativna dokumentarna filma (radni su naslovi filmova Novi imperij i Muzej revolucije).

Kinorama, tradicionalno uspješna hrvatska producentska tvrtka, stekla je potporu u iznosu od 88.000 eura u okviru poziva za razvoj skupnog projekta i to za razvoj triju igranih filmova (Četvrti kralj, Tragovi i Zečji nasip). Unutar iste vrste potpore, u kategoriji „poticaj novim talentima“, omogućena je financijska podrška i jednom kratkometražnom filmu (Sfera).

Nastavlja se i dobra praksa hrvatskih festivala, od kojih su Animafest Zagreb i Zagreb Film Festival ponovno potpomognuti ukupnim iznosom od 76.000 eura. Tu je i program stručnog usavršavanja ZagrebDox Pro, koji također kontinuirano dobiva sredstva Potprograma MEDIA te je ove godine osigurao potporu u iznosu od 38.500 eura.

U kategoriji automatske potpore distribuciji hrvatski su distributeri dobili ukupno 158.699 eura. Na popisu distributera koji su ostvarili pravo na sredstva našli su se 2i Film, Blitz film i video distribucija, Discovery, Festival mediteranskog filma Split, Pa-Dora, Restart i UO Zagreb Film Festival. U kategoriji selektivne potpore distribuciji osigurana je 31.697 eura.

Na listi odobrenih projekata koji podrazumijevaju razvoj videoigre prvi se put našla i Hrvatska! Hrvatsku videoigru Trip the Ark Fantastic, iza koje stoji kreativni tim studija Gamechuck,Potprogram MEDIA podržao je iznosom od 149.400 eura.

Hrvatskim je partnerima u kontekstu poziva za promidžbu europskih djela putem interneta dodijeljen iznos od 16.560 eura.Riječ je o Udruzi Restart, koja pravo na udio u navedenom iznosu ostvaruje putem projekta KineDok. Čak 11 hrvatskih kina koja su dio mreže Europa Cinemas iz Potprograma MEDIA steklo je sredstva u vrijednosti od 125.782 eura.

Ovim putem zahvaljujemo svim kolegama i hrvatskim korisnicima koji vjerno prate aktivnosti DKE — Ureda MEDIA Hrvatske, dijele naš entuzijazam u pogledu života i budućnosti europskog filma te predano rade na unaprjeđenju hrvatske kinematografije.

Želimo vam ugodne blagdane i još jednu uspješnu filmsku godinu! Potaknuti ovogodišnjim sjajnim rezultatima, s veseljem je iščekujemo.

Vaš DKE — Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr