20/12/2018

Hrvatski korisnici Potprograma MEDIA uspješno zaključili 2018. godinu s ukupnom potporom od 552.176 eura!

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske sa zadovoljstvom objavljuje da su hrvatski korisnici i ove godine u okviru različitih poziva za predlaganje projekata dobili sredstva u iznosu od 552.176 eura i uspješno priveli kraju 2018. godinu.

Dragi kolege i suradnici,

s radošću objavljujemo da je još jedna produktivna i uspješna godina iza nas!

Naime, prijavljujući se na pozive za potporu namijenjenu razvoju pojedinačnih i skupnih projekata, hrvatski su korisnici ostvarili sljedeće rezultate: Kinorama, tradicionalno uspješna hrvatska producentska tvrtka, i Recircle, tvrtka koja se prvi put svrstala među dobitnike potpore Potprograma MEDIA, u kategoriji pojedinačnih projekata osigurale su ukupno 110.000 eura, uz sjajno pozicioniranu Maximu film, koja je također prvi put dobila potporu za razvoj skupnih projekata. Kategorija razvoja projekata uobičajeno je najuspješnija za hrvatske korisnike pa tako i ove godine ukupno osigurana sredstva u toj kategoriji iznose 203.000 eura!

Nastavlja se i dobra praksa hrvatskih festivala, od kojih su Animafest Zagreb i Zagreb Film Festival ponovno potpomognuti ukupnim iznosom od 76.000 eura. Tu je i program stručnog usavršavanja ZagrebDox Pro, koji također kontinuirano dobiva sredstva Potprograma MEDIA – ove je godine iznos potpore čak uvećan na 38.500 eura.

Hrvatskim je partnerima u kontekstu poziva za promidžbu europskih djela putem interneta dodijeljen iznos od 42.850 eura, a 14 hrvatskih kina koja su dio mreže Europa Cinemas iz Potprograma MEDIA steklo je sredstva u vrijednosti od 114.026 eura.

Četiri hrvatska distributera osigurala su ove godine putem dvaju poziva za selektivnu potporu distribuciji sredstva u vrijednosti od 77.800 eura, dok se rezultati poziva za automatsku potporu distribuciji tek iščekuju. Možemo ipak pretpostaviti da će zajedno s navedenom potporom sveukupni godišnji iznos hrvatskih korisnika prijeći 600.000 eura.

Ovim putem zahvaljujemo svim kolegama i hrvatskim korisnicima koji vjerno prate aktivnosti DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, dijele naš entuzijazam za europski film i predano rade na unaprjeđenju hrvatske kinematografije.

Želimo vam ugodne blagdane i još jednu uspješnu filmsku godinu koju, potaknuti ovogodišnjim sjajnim rezultatima, s veseljem iščekujemo!

Vaš Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr