27/10/2015

Hrvatski korisnici ponovno uspješni u Potprogramu MEDIA – s iznosom od 161.000 eura!

Naime, u odnosu na projekte prijavljene iz 31 zemlje Potprograma MEDIA, na drugi rok poziva za razvoj pojedinačnih projekata, Hrvatska se našla na visokom 12. mjestu s ukupnim odobrenim iznosom od 115.000 eura! Od tzv. „velikih pet“, slijedi je Francuska na 13. mjestu s iznosom od 110.000 eura, dok se, primjerice, Velika Britanija našla na 20. mjestu s ukupnim odobrenim iznosom od 60.000 eura.

U kategoriji razvoja pojedinačnih projekata svoje je mjesto pronašao animirani film producentske tvrtke Moje čarobne misli d.o.o., igrani film producentske tvrtke Produkcija Živa d.o.o. te dokumentarni film Udruge Restart

Skupini već odobrenih festivala pridružuje se ponovno još jedan (peti!) − hrvatski filmski festival ZagrebDox, čija potpora podrazumijeva sredstva u iznosu od 22.000 eura.

Na kraju je potrebno istaknuti projekt što pripada kategoriji kontinuiranog usavršavanja –ZagrebDoxPro – koji je također ponovno pronašao svoje mjesto u okviru eminentnih europskih radionica kontinuiranog usavršavanja. Osigurana su mu sredstva potpore u iznosu od 24.000 eura.

Pridodamo li potporu koja je rezultat prethodnih poziva, možemo istaknuti značajan iznos od 490.200 eura.

U nastavku prilažemo obrazloženja projekata poduprtih unutar drugoga roka poziva za razvoj pojedinačnih projekata.

Dobitnicima od srca upućujemo iskrene čestitke zbog ostvarenih uspjeha! Nastavimo jednako tako hrabro i kreativno dalje! 

Vaš DKE – Ured MEDIA!

Razvoj pojedinačnih projekata – drugi rok poziva – EACEA 17/2014

U snu san, odnosno Before You Wake – Discover Tesla’s Secret Invention – animirani dugometražni 3D film – Moje čarobne misli d.o.o. – 60.000 eura

Riječ je o atraktivnom animiranom projektu sa snažnim likovima koje prati izvrstan umjetnički pristup. Premisa je radnje uzbudljiva, a prekrasna slika reflektira raznolikost detalja kojima je moguće doprijeti do obiteljske publike diljem Europe. Sama je priča obećavajuća čak i u ovoj ranoj fazi razvoja zahvaljujući glavnomu liku, Adi, misterioznoj okosnici radnje kao i pustolovini putovanja kroz vrijeme i to diljem europskih gradova. Koncept se produbljuje referencijama iz područja umjetnosti i književnosti kao i pozitivnim porukama o znanju i znanosti. Naposljetku, imanentni značajni potencijal cross-platforme kao i snažna producentska vizija svakako čine dodatnu vrijednost samoga projekta. 

Scenarij i režiju potpisuje Branislav Brkić iz beogradskoga studija Ringišpil.

Štriguni – igrani film – Produkcija Živa d.o.o. – 30.000 eura

Projekt sadrži velik potencijal da postane iznimno uspješan. Kreativni tim posjeduje relevantno iskustvo, profesionalizam te je samom prijavom projekta demonstrirao model detaljno razrađene financijske i distribucijske strategije. Ideja je vrlo originalna, dok horor kao žanr filma stvara specifična očekivanja u kulturnome kontekstu srednje i istočne Europe. Prošireni scenoslijed (treatment) strastveno je napisan i dokumentiran te je potvrda ozbiljne redateljske vizije. Partneri pridruženi projektu osiguravaju dodatne financijske izvore te svjedoče o uvjerljivoj namjeri produciranja filma.

Scenarij i režiju potpisuje Aldo Tardozzi.

Srbenka – kreativni dokumentarac  – Udruga Restart – 25.000 eura

Ovaj film govori o nasilju među vršnjacima i to prema djeci druge nacionalnosti. Istražuje se naraštaj rođen nakon rata te na koji se način njegovi pripadnici nose s ratnim traumama. Radi se o vrlo važnoj temi kojom se nastoji obraditi pitanje nacionalizma u srednjoj Europi i na području današnjega Balkana. Prijavitelj je svjestan lokalne, regionalne i globalne razine razumijevanja ovoga projekta. Protagonisti su neodoljivi, kreativni je pristup briljantan, a fokus projekta dobro je promišljen putem različitih potencijalnih krugova s univerzalnom porukom.

Neupitno je poznavanje domaćega tržišta i onoga susjednih zemalja te su pokrivene sve distribucijske platforme kao što su kino, televizija, VoD i DVD. Jedan od najsnažnijih segmenata prijave svakako uključuje planove koji se odnose na edukaciju namijenjenu djeci i tinejdžerima, odnosno davanje prilike za sudjelovanje u ovome globalnom projektu mlađem naraštaju, koji obično ne gleda dokumentarce.

Film, naime, prati nastanak predstave „ Aleksandra Zec“ Olivera Frljića. Režiju potpisuje Nebojša Slijepčević.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr