14/10/2015

Game developeri i filmaši prvi put zajedno!

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže 22. listopada o. g. s početkom u 9:30 sati u dvorani Müller Kina Europa na prvome zajedničkom predstavljanju game developera i filmaša!

Dvije kreativne industrije zasad uspješno funkcioniraju odvojeno, svaka ostvaruje značajne rezultate unutar i izvan Hrvatske. Kao takve prepoznate su u svojim internim krugovima kako suradnika tako i korisnika.

Poučen primjerima dobre prakse – uspješnicama videoigara utemeljenima na filmskim pričama te obrnuto – Program MEDIA 2007 uvodi mogućnost prijave interaktivnih projekata, u razdoblju od 2007. do 2013. godine, s naglaskom na transmediji i crossmediji.

Europa ide korak dalje te spajanjem dvaju potprograma Kultura i MEDIA u Program Kreativna Europa 2014. g. daje mogućnost game developerima da samostalno prijavljuju vlastite projekte u kategoriji potpore razvoju videoigara.

Smjernice za razvoj filmskih projekata, naročito onih namijenjenih djeci, ističu mogućnost stjecanja dodatnih automatskih bodova ako se filmski sadržaj proširi na transmediju, odnosno popratne interaktivne sadržaje.

Navedeno događanje jedinstvena je prilika za predstavljanje nekih od ključnih tvrtki za razvoj videoigara u Hrvatskoj i u regiji, kao i uspješnih primjera suradnje između game developera i filmaša u kontekstu europskih/međunarodnih projekata, te za detaljnije upućivanje u mehanizme europskoga sufinanciranja putem Potprograma MEDIA, ponajprije iz perspektive postojećih nacionalnih oblika sufinanciranja u okviru Europske unije.

Po završetku predstavljanja održat će se i okrugli stol sa sljedećim sudionicima: Hrvojem Hribarom, ravnateljem Hrvatskog audiovizualnog centra, Jasminom Kallay,  stručnjakinjom za videoigre (predstavljanje uspješnih primjera filma/televizije i interaktivnosti − Cloud Chamber i Her Story), Antom Vrdeljom, tajnikom Udruge hrvatskih game developera (pregled hrvatske gaming industrije), Admirom Elezovićem, Croteam, Krešimirom Špesom, Cateia Games, Mariom Mihokovićem, Intercorona, Damirom Đurovićem, Reboot, Tadejom Fiusom, Media Atlas iz Slovenije (Maenas Down – uspješan primjer videoigre koju je sufinancirao Potprogram MEDIA), Marinom Andree Škop, Studio dim, i Bernardom Bachrachom, Binx Interactive (dobra praksa zajedničke suradnje) te Ninom Petrović, Švenk (primjer uspješne prijave dviju producentskih tvrtki na natječaj za razvoj filmskih projekata Potprograma MEDIA).

Događanje će moderirati Martina Petrović, voditeljica Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA.

Ljubazno molimo sve zainteresirane da se prijave putem sljedeće poveznice:
https://www.entrio.hr/event/game-developeri-i-filmasi-prvi-put-zajedno-2770

Detaljan program bit će naknadno objavljen.
Veselimo se vašem dolasku!
Vaš DKE – Ured MEDIA!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr