10/07/2017

Galway Film Festival s Hrvatskom u fokusu!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s Antenom Kreativne Europe – Uredom MEDIA iz Galwaya, u Irskoj, organizira događanje Hrvatska u fokusu, koje će se održati 14. srpnja o. g. u okviru 29. izdanja Galway Film Festivala i filmskoga sajma.

Na prvi pogled uvijek se čini gotovo nemogućim povezati dvije zemlje koje nisu susjedne i koje ne dijele kulturno, povijesno i jezično naslijeđe. Međutim, ako se malo potrudimo i dopustimo vlastitoj kreativnosti i inovativnosti nadilaženje postojećih, uobičajenih okvira razmišljanja, tada dolazimo do inspiracije i jednako tako do rješenja – primjera putem kojih se itekako pruža mogućnost suradnje, odnosno njezina realizacija!

Slijedom navedenoga Ured MEDIA Hrvatske i Antena MEDIA iz Galwaya predstavit će oblike zajedničke suradnje u okviru događanja Hrvatska u fokusu, koje će se održati 14. srpnja o. g. u okviru 29. izdanja Galway Film Festivala i filmskoga sajma.

Dvjema zemljama Europa je već omogućila povezivanje i to putem projekta Europska prijestolnica kulture 2020. kada će Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska) čitavim nizom kreativnih i kulturnih projekata koji će se istovremeno odvijati obilježiti navedenu godinu. Tako uspostavljena suradnja detaljnije će biti tematizirana u kontekstu događanja Art-kina iz Rijeke kao i projekata Škole u kinu te Filmske komisije, o čemu će govoriti Slobodanka Mišković, ravnateljica Javne ustanove Art-kino.

Nadalje, Festival mediteranskog filma Split ove je godine obilježio desetu godinu održavanja, dok je sam projekt razvoja publike Kino Mediteran hrabro i dinamično zakoračio u petu godinu svojega postojanja. Praktične perspektive tih događanja i procesa te izazove i prednosti distribucije u „maloj“ zemlji, odnosno zemlji niskoga produkcijskog kapaciteta, analizirat će Alen Munitić, direktor FMFS-a i voditelj projekta Kino Mediteran.

Pod okriljem inicijative „Ujedinjeni otoci/Islands United“ i putem projekta razvoja publike Kino Mediteran osnažuje se suradnja između europskih otočkih, ujedno „malih“, zemalja članica Potprograma MEDIA: Cipra, Irske, Islanda, Malte te Hrvatske. O inovativnome poslovnom rješenju koje podrazumijeva čitav niz mogućnosti suradnje između gore navedenih zemalja, s posebnim naglaskom na onima u kojima se Hrvatska pojavljuje kao partnerska i suradnička strana, govorit će voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović.

Događanje će moderirati Eibhlín Ní Mhunghaile, voditeljica Kreativne Antene – Ureda MEDIA Galwaya.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!

Više o samome događanju:

http://www.galwayfilmfleadh.com/index.php/project/focus-on-croatia/ .Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr