16/12/2020

Film 'Kućna prašina' redateljice Nine Violić te producentica Vanje Sremac i Zdenke Gold na radionici First Cut+

Desk Kreativne Europe — Ured MEDIA Hrvatske s veseljem objavljuje vijest da redateljica Nina Violić te producentice Vanja Sremac i Zdenka Gold (Spiritus movens) s filmom Kućna prašina sudjeluju u drugom hibridnom izdanju radionice First Cut+ u Trstu u siječnju 2021.

Desk Kreativne Europe — Ured MEDIA Hrvatske s veseljem objavljuje vijest da redateljica Nina Violić te producentice Vanja Sremac i Zdenka Gold (Spiritus movens) s filmom Kućna prašina sudjeluju u drugom hibridnom izdanju radionice First Cut+ u Trstu u siječnju te u Karlovym Varyima u srpnju 2021.

First Cut+ novi je program osmišljen u okviru radionice First Cut Lab koji će 2021. godine promovirati 8 dugometražnih filmova u postprodukciji iz zemalja niskog koprodukcijskog kapaciteta s naglaskom na srednjoj i istočnoj Europi. Drugo izdanje održat će se u Trstu za vrijeme trajanja koprodukcijskog događanja Kad istok susretne zapad od 22. do 26. siječnja 2021. u hibridnom izdanju! Osam odabranih projekata bit će prikazani i na online sesiji Work in Progress 26. siječnja 2021.

Ova četverodnevna radionica sudionicima će ponuditi konzultacije s poznatim stručnjacima filmske industrije o temama promidžbe, marketinga, stvaranja najava, pokretanja festivala i prodajnih strategija.

NINA VIOLIĆ

Nina Violić rođena je u Rijeci. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu 1994. godine. Do danas je ostvarila brojne zapažene kazališne, filmske i televizijske uloge te bila višestruko nagrađivana, među kojima su i recentne Nagrada Mila Dimitrijević 2015., 2018. i 2020., Nagrada Tito Strozzi 2016., Nagrada Marul 2018. i 2019. te Nagrada Zlatni studio 2019. Bila je članica ansambla Teatra ITD od 1995. do 2007., kada postaje članica Zagrebačkog kazališta mladih, a od 2014. godine prvakinja je Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Sudjelovala je u više od trideset alternativnih kazališnih projekata kao autor ili izvođač. Autorski projekt Rad Borosane na sebi piše i režira 2002., a 2020. zajedno s Kristijanom Beluhanom potpisuje autorstvo nad performansom Karaokelektira u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Scenaristica je i redateljica dvaju kratkometražnih igranih filmova Odvajanje (2014.) i Janje (2019.). Janje je svjetsku premijeru imalo na BFI London Film Festivalu 2019., nakon čega uspješno nastavlja festivalsku distribuciju. Ninin debitantski dugometražni film Kućna prašina nalazi se u postprodukciji.

ZDENKA GOLD

Zdenka Gold rođena je 1975. u Zagrebu. Diplomirala je talijanski jezik i književnost, indologiju i luzitanistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovala je na mnogim specijaliziranim filmskim radionicama, među kojima su EURODOC 2011., EAVE 2013., ACE 2015. i PRODUCTION VALUE 2016. Nakon što je godinama bila angažirana u produkciji mnogih kazališnih i filmskih festivala, 2006. godine osnovala je produkcijsku kuću Spiritus movens. Tvrtka je specijalizirana za produkciju nezavisnih filmova (igranih i dokumentarnih) te se bavi organizacijom kulturnih i edukativnih događanja, koprodukcijama i servisnim produkcijama.

Filmovi produkcije Spiritus movens bili su prikazani na glavnim A-festivalima uključujući službenu konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu (Sieranevada, Cristi Puiu), službenu konkurenciju Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Bog postoji, njeno ime je Petrunija, Teona Strugar Mitevska) i venecijansku Mostru na kojoj je Belladonna Dubravke Turić osvojila nagradu Orizzonti Award za najbolji kratki film. Dokumentarci Spiritus movensa redovito se prikazuju na vodećim festivalima u regiji i prodaju TV kućama.

VANJA SREMAC

Vanja Sremac rođena je u Zagrebu. Diplomirala je filmsku produkciju na Odsjeku produkcije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Surađivala je s brojnim kazalištima, kao i filmskim te kazališnim festivalima. Godinama je radila u Hrvatskom audiovizualnom centru kao viša savjetnica u Odjelu za promociju i plasman, a kasnije i kao pomoćnica ravnatelja HAVC-a. Danas radi kao samostalna (freelance) producentica na vlastitim projektima, ali i na stranim produkcijama koje se snimaju u Hrvatskoj. I dalje radi i kao stručnjakinja za kulturne politike za audiovizualno područje. Svoju produkcijsku kuću Terminal 3 pokrenula je 2017. godine i trenutačno u postprodukciji ima dva dugometražna igrana projekta, dok su u razvoju tri dugometražna projekta.

Od srca čestitamo redateljici Nini Violić te producenticama Vanji Sremac i Zdenki Gold na sudjelovanju u ovoj radionici!

Vaš DKE — Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]