14/05/2013

Europski Rendez-vous u okviru Međunarodnoga filmskog festivala u Cannesu 2013.

Europska će komisija od 19. do 20. svibnja 2013. organizirati godišnji susret u okviru Međunarodnoga filmskog festivala u Cannesu.

Naglasak je spomenutoga događanja na europskoj audiovizualnoj umjetnosti te se tom prigodom dodjeljuje MEDIA Prize za najbolji europski film kojemu je Program MEDIA osigurao potporu u kategoriji razvoja pojedinačnoga projekta. Ove će godine nagradu uručiti gospođa Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, i to danskom redatelju Thomasu Vinterbergu i njegovoj producentici Sisse Graum iz producentske tvrtke Zentropa.

Drugoga dana, 20. svibnja, povjernica Vassiliou, zajedno s predsjednikom Festivala g. Gillesom Jacobom, susrest će se s europskim redateljima kako bi razgovarali o strategijama usmjerenima na stjecanje i oblikovanje naklonosti publike. Neka od pitanja na koja će se pokušati dati odgovori jesu: Što može pripomoći filmovima u pridobivanju publike? Je li to ponajprije priča? Ili pak način promidžbe filma? Radi li se o specifičnom distribucijskom modelu? Koja je uloga festivala i inicijative filmske pismenosti?

U periodu od 15:30 do 17:30 sati u dvorani za novinare (u zgradi Palais des festivals) održat će se javna konferencija o istoj temi.

Europska komisija tom će prigodom predstaviti rezultate studije tipoloških različitosti publike europskih filmova i studiju kojom je obrađena problematika filmske pismenosti mlađe publike.

Na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu bit će prikazano 13 filmova sufinanciranih sredstvima Programa MEDIA.

Veselimo se Vašem dolasku!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr