08/12/2013

Europski parlament usvojio Program Kreativna Europa!

MEDIA desk Hrvatske objavljuje da je Europski parlament usvojio Program Kreativna Europa s ukupnim proračunom od 1,46 milijardi eura za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Dodatne informacije

Cilj je Programa osnaživanje kulturnih i kreativnih sektora s naglaskom na rastu radnih mjesta. Čvrstu podlogu Programu predstavljaju dugogodišnje iskustvo i uspjesi postojećih programa Kultura i MEDIA.

Raznovrsnost Programa Kreativna Europa

  • Podupirat će se 250.000 umjetnika i profesionalaca u njihovu radu omogućujući im širenje publike izvan nacionalnih granica.
  • Više od 800 europskih filmova primit će potporu za distribuciju tako da će ih moći vidjeti velik broj gledatelja diljem i izvan Europe.
  • Najmanje 2000 europskih kina bit će sufinancirano, uz uvjet da barem 50% prikazanih filmova dolazi iz Europe.
  • Više od 4500 knjiga bit će prevedeno pružajući autorima mogućnost prisutnosti na novim tržištima, a čitateljima užitak u njima na materinskome jeziku.
  • Više od 1000 kulturnih i audiovizualnih organizacija i profesionalaca imat će priliku usavršiti vještine i sposobnosti sa svrhom osnaživanja mehanizama vlastite promidžbe i prisutnosti na međunarodnoj sceni.
  • Novi instrument financiranja omogućit će malim kulturnim i kreativnim poduzećima pristup bankovnim kreditima s ukupnim proračunom od 750 milijuna eura.


Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr