29/07/2020

Europska komisija produžila je rok prijava do 21. kolovoza za poziv „Kina kao inovativni centri za lokalne zajednice“!

Europska komisija produžila je rok prijava do 21. kolovoza o.g. za drugi po redu poziv namijenjen pokretanju inovativnih kulturnih središta vezanih uz film i kinematografiju.

Europska komisija produžila je rok prijava do 21. kolovoza za drugi po redu poziv namijenjen pokretanju inovativnih kulturnih središta vezanih uz film i kinematografiju, s posebnim naglaskom na područjima koja su infrastrukturno deficitarna u pogledu razvoja kinoprikazivačkog i kulturnog sadržaja te koja su snažno pogođena krizom uzrokovanom pandemijom virusa COVID-19. Sredstva predodređena za ovaj poziv iznose ukupno 1,5 milijuna eura.

Lokalna kina okupljaju zajednice, unaprjeđuju lokalni kulturni život i imaju važnu ulogu u kontekstu društvene uključenosti. Ona pružaju mogućnost obrazovanja i potiču razvoj lokalnog gospodarstva, što ujedno podrazumijeva dugoročni rast urbanog razvoja. Njihov kulturni, socijalni i ekonomski utjecaj trebao bi se prenamijeniti nakon poremećaja uzrokovanog pandemijom virusa COVID-19 i posljedičnom krizom. Zahtijevat će se, naime, novi interakcijski instrumenti i inventivni poslovni modeli kako za kinoprikazivače tako i za lokalnu zajednicu vezanu uz kina.

Jedan je od ciljeva ovog poziva svakako privlačenje publike u kulturna središta ponudom najboljih europskih audiovizualnih i kulturnih sadržaja poput koncerata, opera, TV serija kao i dugometražnih i kratkih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, filmske baštine te inovativnih sadržaja poput VR-a.

Prioriteti poziva:

Radi se o tzv. pozivu „pripremnih aktivnosti“ (preparatory actions) kojima će se testirati nova iskustva i doživljaji odlaska u kino, sve iz perspektive potreba lokalne publike.

Pozivom će biti istaknuti sljedeći aspekti:

  1. ispitivanje novih načina razmišljanja o doživljaju kina i stvaranje inovativnih kulturnih centara imajući u vidu krizu uzrokovanu pandemijom virusa COVID-19;
  2. razvoj publike i izgradnja zajednica putem interaktivnih iskustava između kina i VOD-platforma.

Svrha je poziva koji se odnose na „pripremne aktivnosti“ predstavljanje i testiranje novih inicijativa u trogodišnjem razdoblju. Poziv „Kina kao inovativni centri za lokalne zajednice“ ove se godine objavljuje drugi put.

Najviša financijska potpora Europske komisije može iznositi do 70 % ukupnih prihvatljivih troškova aktivnosti.

Rok za podnošenje prijava: 21. kolovoza 2020.

Više informacija:

Preparatory Action "Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities" 2020.

Podsjetimo, na temelju izvanrednih rezultata iz 2019. godine DKE – Ured MEDIA Hrvatske i ove je godine, 7. srpnja, organizirao webinar s fokusom na karakteristikama i odredbama ovogodišnjeg poziva uključujući povezivanje organizacija na razini čitave Europe. Za sve dodatne informacije, slobodno nam se obratite.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr