02/10/2010

Europska komisija podržava digitalizaciju europskih kina

Europska komisija najavila je novu strategiju potpore digitalizaciji europskih kina u cilju porasta prikazivanja i većega, raznovrsnijeg izbora europskih filmova.

Trošak digitalne opreme je previsok za mala nezavisna kina, što je Europsku komisiju ponukalo na usvajanje strategije omogućivanja financijske pomoći. Naime, uz pomoć države, Europskoga fonda za regionalni razvoj te uz potporu Programa MEDIA nastojat će se na što fleksibilniji način pridonijeti implementaciji strategije digitalizacije filmova, naročito onih najstarijih, koji su obilježili početak sedme umjetnosti, sa svrhom njihova očuvanja za buduće generacije.

Natječaji za potporu digitalizaciji europskih kina službeno će biti objavljeni krajem 2010. godine. Proračunska sredstva u iznosu od 4 milijuna eura bit će namijenjena isključivo digitalizaciji kina u čijem je središtu pozornosti prikazivanje europskih filmova.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr