12/06/2012

EAVE U HRVATSKOJ!

Druga sesija producentske radionice EAVE 2012. održavat će se od 13. do 20. lipnja u Opatiji. Na radionici organiziranoj u partnerstvu s Hrvatskim audiovizualnim centrom i MEDIA deskom Hrvatske sudjelovat će 53 producenta iz 31 zemlje, a održat će se i Mini EAVE, poseban program u sklopu kojeg će 11 domaćih producenata predstaviti svoje projekte.

EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) jedna je od prvih radionica usavršavanja – prvi je put organizirana 1988. godine – namijenjena profesionalcima filmske industrije kojoj je odmah po svom osnutku financijsku potporu pružio Program MEDIA. Kao takva predstavlja ključnu ulogu u izobrazbi svih filmskih stručnjaka iz zemalja članica Programa MEDIA (koji obuhvaća 27 zemalja Europske unije te 5 zemalja s posebnim statusom: Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku i Hrvatsku).

Od samoga početka provođenja radionica EAVE naglasak stavlja na umrežavanje filmskih stručnjaka, prvenstveno producenata, iz šire Europe, uključujući u svoj program nacionalne i regionalne institucije/tijela kao partnere te mnoge druge djelatnike audiovizualnoga sektora na odgovornim položajima, primjerice prodajne zastupnike, televizijske urednike, predstavnike filmskih fondova i distributere.

EAVE radionica podijeljena je u 3 sesije: prva se uvijek održava u Luksemburgu, dok se druga i treća održavaju u različitim partnerskim zemljama. Prve dvije sesije (odvijaju se u ožujku i lipnju) posvećene su razvoju i produkciji filma, pravnim aspektima koprodukcija, marketingu i pitchingu filmskoga projekta te drugim srodnim segmentima. Treća, posljednja, sesija (najčešće se održava u listopadu) povezuje sudionike s audiovizualnim stručnjacima na pozicijama donositelja odluka te im osim izravnoga uvida u sam filmski projekt omogućuje čitav niz savjeta, modusa daljnjega usmjeravanja kao i umrežavanje s potencijalnim koprodukcijskim partnerima.

Kako je osnovna svrha EAVE radionice osobni razvoj sudionika, njezina se uspješnost temelji na konkretno dogovorenim oblicima umrežavanja, nastavku suradnje na planu koprodukcija te, naravno, broju projekata produciranih u kontekstu same radionice.

Nadalje, mnogi od polaznika ove radionice bili su osobe odgovorne za produkciju ili koprodukciju filmova nagrađenih Oscarom, dobitnici glavnih nagrada u Cannesu, Berlinu, Locarnu te na mnogim drugim festivalima ili su pak imali priliku prikazati svoje filmove u kinima i na televizijama diljem Europe.

Na ovogodišnjoj radionici EAVE sudjelovat će Ljubo Zdjelarević (Kinoteka) te s dokumentarnim projektom Dianina lista Miljenka Čogelja i Dana Budisavljević (Hulahop), koje su dobile glavnu nagradu i stipendiju koprodukcijskoga foruma When East Meets West (WEMW) u Trstu u siječnju ove godine.Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr