03/12/2020

EAVE od 5. do 12. prosinca 2020. virtualno u Hrvatskoj!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske najavljuje održavanje treće sesije EAVE programa usavršavanja od 5. do 12. prosinca o.g. virtualno u Hrvatskoj!

Dodatne informacije

EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) jedan je od najcjenjenijih europskih programa usavršavanja. U programu, osnovanom 1988., tijekom triju desetljeća obrazovalo se gotovo 2400 filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta. Različite radionice pod krovnim imenom EAVE danas omogućuju usavršavanje ne samo europskim profesionalcima, nego i stručnjacima s Bliskog istoka, iz Rusije, Latinske Amerike, Azije te Afrike.

Riječ je o jednogodišnjem programu profesionalnog usavršavanja namijenjenom europskim producentima audiovizualnih djela (dokumentarnih i igranih filmova), što obuhvaća tri sedmodnevne radionice na engleskome jeziku, koje se održavaju od ožujka do listopada.

Misija je programa EAVE pružiti mogućnost profesionalnog usavršavanja filmskim djelatnicima iz različitih regija kojim bi se olakšale suradnje i koprodukcije, dati potporu tvrtkama s jasnim i kulturno osviještenim individualnim vizijama, kao i stvoriti jaku mrežu producenata za razmjenu znanja i vještina s ciljem jačanja nezavisnih produkcija diljem svijeta.

Hrvatski producenti ulaze u ovu impozantnu statistiku jer gotovo svake godine u programu EAVE sudjeluju i polaznici iz Hrvatske.

Podsjetimo da u sklopu radionice EAVE 2020. sudjeluje hrvatska producentica Katarina Prpić iz producentske tvrtke Antitalent, a u sklopu programa Europske prijestolnice kulture 2020. ‒ Galway i Rijeka odabrano je četvero hrvatskih producenata: Morana Ikić Komljenović (Little Red Dot), Zoran Krema (Okodoko), Sabina Krešić (Fade In / Okodoko) te Borko Novitović (Filmaktiv). Zajedno s pet producenata iz Irske, hrvatski producenti sudjeluju u drugoj i trećoj sesiji programa usavršavanja EAVE, a s ciljem razvoja vlastitih projekata, profesionalnih vještina, međusobnog povezivanja te upoznavanja s ostalim sudionicima radionice.

Osobito nam je zadovoljstvo istaknuti da od 2019. godine prvi put mjesto voditeljice grupe (EAVE Group Leader) preuzima hrvatska producentica – Ankica Jurić Tilić iz Kinorame.

Uz Potprogram MEDIA i Filmski fond iz Luksemburga partneri treće sesije EAVE programa usavršavanja 2020. su Hrvatski audiovizualni centar, Grad Rijeka te Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske.

 Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr