20/12/2018

EAVE i Hrvatska: staro prijateljstvo, nove suradnje

Tamara Babun, Bojan Kanjera i Tibor Keser novi su polaznici prestižnog programa usavršavanja EAVE 2019., dok se hrvatska producentica Ankica Jurić Tilić prvi put pojavljuje u ulozi voditeljice grupe polaznika EAVE-a.

EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs), jedan od najcjenjenijih europskih programa usavršavanja, 2018. godine proslavio je 30 godina postojanja. U programu, osnovanom 1988., tijekom triju desetljeća obrazovalo se gotovo 2400 filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta. Različite radionice pod krovnim imenom EAVE danas omogućuju usavršavanje ne samo europskim profesionalcima nego i stručnjacima s Bliskog istoka, iz Rusije, Latinske Amerike, Azije te Afrike.

Misija je programa EAVE pružiti mogućnost profesionalnog usavršavanja filmskim djelatnicima iz različitih regija kojim bi se olakšale suradnje i koprodukcije, dati potporu tvrtkama s jasnim i kulturno osviještenim individualnim vizijama kao i stvoriti jaku mrežu producenata za razmjenu znanja i vještina s ciljem jačanja nezavisnih produkcija diljem svijeta.

Tijekom 30 godina održane su radionice u gotovo 90 različitih zemalja s više od 600 filmskih profesionalaca kao mentora. Samo tijekom posljednjeg desetljeća razvijano je 385 projekata, od kojih je više od stotinu producirano i distribuirano. Filmovi razvijani na programu ušli su 2247 puta u selekciju najvećih festivala kao što su oni u Berlinu, Cannesu, Locarnu, Veneciji, Sundance i drugi te su nominirani za 493 prestižne nagrade.

Hrvatski producenti ulaze u ovu impozantnu statistiku jer gotovo svake godine u programu EAVE sudjeluju i polaznici iz Hrvatske. S veseljem najavljujemo sljedeće izdanje EAVE-a jer će u radionici sudjelovati čak troje hrvatskih producenata – Tamara Babun (producentska tvrtka Wolfgang & Dolly s priključenim projektom "Cvita" scenaristica Une Radić i Slavice Šnur), Bojan Kanjera (producentska tvrtka Sekvenca s projektom debitantskog dugometražnog filma Jure Pavlovića "Posljednja reprezentacija") te Tibor Keser (producentska tvrtka Restart s projektom redatelja Igora Bezinovića "Fiume o morte!"), koji je na CineLinku u okviru Međunarodnog filmskog festivala u Sarajevu s navedenim projektom osvojio stipendiju MDM-a (Mitteldeutsche Medienförderung) za izravno sudjelovanje na radionici EAVE.

Osobito nam je zadovoljstvo najaviti da će prvi put mjesto voditelja grupe (EAVE Group Leader) preuzeti jedan hrvatski producent! Naime, tu će prestižnu ulogu od sljedećeg izdanja EAVE-a obnašati Ankica Jurić Tilić iz Kinorame.

U privitku pročitajte kratke životopise svih hrvatskih sudionika u idućem izdanju programa EAVE.

Svim polaznicima – Tamari Babun, Bojanu Kanjeri i Tiboru Keseru, kao i voditeljici grupe Ankici Jurić Tilić upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr