30/05/2019

Dva izdanja Europskog filmskog foruma na festivalima u Transilvaniji i Annecyju

Europski filmski forum u organizaciji Potprograma MEDIA održat će se 7. lipnja 2019. za vrijeme Međunarodnog filmskog festivala u Transilvaniji i 13. lipnja 2019. u okviru Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju.

Prvo spomenuto izdanje Europskog filmskog foruma odvijat će se u rumunjskom gradu Cluj-Napoci s temom „Nova strujanja u europskoj kinematografiji“.

Tema ovog Foruma bit će usmjerena na niz značajnih promjena koje su utjecale na vrijednosni lanac u produkciji, od faze scenarističkog razvoja do postprodukcije.

Filmska tehnologija razvija se brže nego kreativne djelatnosti, koje ne uspijevaju uhvatiti korak s tehnološkom revolucijom – umjetna inteligencija osnažuje kreativnost, sadržaj se bilježi mobilnim uređajima, 3D animacija spaja bešavne animacijske tehnike i igranu formu kako bi stvorila novu vrstu pripovijedanja.

Unutar dvaju organiziranih panela nastojat će se istražiti izazove distribucije s fokusom na istočnoj Europi i promisliti kako javna financiranja mogu pripomoći u razvoju projekata.

Forum se održava 7. lipnja 2019. od 9.30 do 14.30 sati u hotelu „Platinia“ u Cluj-Napoci.

Nešto kasnije u lipnju održat će se i izdanje Foruma u Annecyju na temu novootvorenog poziva Programa Kreativna Europa namijenjenog poticanju razvoja kreativnih i inovacijskih laboratorija pod službenim nazivom „Digitalno povezivanje kultura i audiovizualnih sadržaja“.

Pilot-poziv omogućuje potporu projektima na prijelazu između različitih kulturnih i kreativnih sektora, uključujući audiovizualni, kako bi se osmislila nova sredstva i alati za proizvodnju sadržaja i pristupa njima, za njihovu distribuciju i promidžbu kao i za jačanje tržišne vrijednosti kulture i kreativnosti. Dugoročni je cilj snažnije povezivanje industrije proizvodnje sadržaja i tehnoloških istraživanja te inovacija potpomognutih programom Horizon Europe (kao nastavkom programa Obzor 2020.). Kreativni i inovacijski laboratoriji trebali bi stvoriti prostor za istraživanje, eksperimente te za osmišljavanje prototipnih rješenja.

Forum se održava 13. lipnja 2019. od 11.00 do 12.30 sati u hotelu „The Imperial Palace“ u Annecyju.



Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr