19/05/2020

'Drive-in' projekcije održane u tri hrvatska grada

Drive-in projekcije održane su u Varaždinu, Rijeci i Zagrebu, čime je zaljubljenicima u film u vremenu zatvorenih kina omogućeno novo gledalačko iskustvo na velikom platnu.

U trenutnoj situaciji, kada su zbog uvedenih epidemioloških mjera zatvorene kinodvorane i gledateljima onemogućeno uživanje u filmovima na taj način, diljem Hrvatske javljaju se inicijative za gledanje filmova prema principu američkog popularnog modela okupljanja mladih – autokina (tzv. drive-in kina).

Drive-in kino kao koncept gledanja filmova na otvorenom iz automobila u Hrvatskoj je u svibnju bilo moguće doživjeti u čak tri grada: Varaždinu, Rijeci i Zagrebu. Na taj su način zaljubljenici u filmove ponovno imali priliku gledati zanimljive projekcije na velikom filmskom platnu.

Varaždinsko Kino Gaj, u suradnji s Gradom Varaždinom i Pučkim otvorenim učilištem, svojim je građanima ponudilo filmski užitak na parkiralištu varaždinske Arene. Program je otvoren 8. svibnja detektivskom komedijom Nož u leđa Riana Johnsona, a sljedećeg dana prikazan je avanturistički film Jumanji: Iduća razina redatelja Jakea Kasdana.

Autokino u Rijeci održava se od 9. svibnja na riječkom parkiralištu Beretich u organizaciji javne ustanove Art-kino i udruge Filmaktiv. Ovakvo događanje, koje se odvija u sklopu programa Europske prijestolnice kulture 2020., već je treći put organizirano. Program Autokina u znaku je filmskih klasika, a otvoren je humorističnom dramom Dangube velikana talijanske kinematografije Federica Fellinija, čiju stogodišnjicu rođenja Art-kino obilježava cjelogodišnjim filmskim programom.

Riječki program nastavljen je 16. svibnja, kada je publika imala priliku pogledati remek-djelo francuskog novog vala Jean-Luca Godarda Do posljednjeg daha, a 23. svibnja Riječanke i Riječani iz svojih će automobila moći pogledati i legendarni vestern Sama Peckinpaha Divlja horda.

U Zagrebu je prošli vikend na parkiralištu iza zagrebačkog Tehničkog muzeja održano događanje pod nazivom Drive in kultura. Iako je događanje planirano od 15. do 17. svibnja, zbog nepovoljnih vremenskih uvijeta, program prvog dana morao je biti otkazan. 

Radi se o prvom javnom kulturnom okupljanju nakon potpune blokade grada na kojem su tijekom triju večeri posjetitelji imali priliku doživjeti jedinstven spoj umjetnosti i zabave iz udobnosti vlastitog automobila. Program se sastojao od recentnih i starijih domaćih uspješnih naslova, i to dugih i kratkih, igranih, animiranih i dokumentarnih filmova. Osim filmova, organiziran je i popratni glazbeni program, kojim je započela svaka filmska večer.

Repertoar programa činili su Zagrebački ekvinocij, debitantski dugometražni film Svebora Mihaela Jelića, te film Vis-à-Vis poznatog mladog redatelja Nevija Marasovića.

Osim dugometražnih hrvatskih filmova, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, svake su večeri prikazani i neki od najboljih studentskih kratkometražnih filmova snimljenih u posljednjih nekoliko godina, koje su prepoznali i pojedini svjetski festivali, kao što su 13+ Nikice Zdunić te recentna uspješnica prošlogodišnjeg izdanja programa Kockice Zagreb Film Festivala Južno voće Josipa Lukića. Filmski program obogatio je i nagrađivani kratkometražni animirani film Odrasti u malo drvo Noemi Ribić.

Zagrebačko događanje pokrenuo je produkcijski duo SABMARINE, iza kojeg već nekoliko godina stoje studenti Akademije dramske umjetnosti Marin Leo Janković i Sabrina Herak Smoković. Misija im je podsjećati na važnost umjetnosti u ovim turbulentnim vremenima, revitalizirali kulturni sektor te potaknuti koncept kulture na otvorenom. Specifičnost je zagrebačkog događanja njegov humanitarni karakter: predstavlja poziv publici na akciju i doniranje sredstava za studente koji su ostali bez izvora prihoda u ovim zahtjevnim vremenima. U suradnji sa Zakladom Solidarna prikupljat će se sredstva za studente te će se zatim, u dogovoru sa Sveučilištem u Zagrebu, usmjeriti prema najugroženijima. 

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr