30/07/2021

Doxanje: Nove vizije; nove stvarnosti održano 8. srpnja 2021.!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske u suradnji s Međunarodnim festivalom kratkog filma – Diverzije organizirao je događanje „Nove vizije; nove stvarnosti“ 8. srpnja o.g. u Sv. Ivanu Zelini.

Dodatne informacije

Nove vizije; nove stvarnosti industrijski je program Diverzija, fokusiran na dokumentarni film, koji nastaje kao odgovor na jednu od društveno najtežih i najčudnijih godina posljednjih desetljeća.

Nezavisna kultura, razne stvaralačke i suradničke inicijative pogođene su teškim društvenim okolnostima u kojima im je gotovo jedino zajedničko – preživljavanje. Najizloženiji u svemu tome su ipak autori pojedinci, nerijetko nezaštićeni, pod velikim pritiskom i s paradoksalno podjednakom odgovornošću kao i dosad.

Doxanje je program pokrenut 2016. godine u sklopu Festivala i posvećen je svim dokumentarnim autorima i filmašima koji hrabro i kritički propitkuju svijet koji nas okružuje. U njemu sudjeluju gostujući međunarodni festivali dokumentarnog filma koji se predstavljaju izborom filmova iz svojih nacionalnih selekcija. Posebnu pažnju pridajemo filmovima koji se ne suzdržavaju od poigravanja konvencionalnim dokumentarnim formatom te pružaju svjež i drugačiji pogled na ljude, prirodu, svijet i svemir, kao i sve njihove međuodnose.


Ove godine u posebnom izdanju, prvi put bez filmskih projekcija, predstavnici nekih od navedenih festivala sudjelovali su kao sugovornici u panelu u sklopu kojeg se razgovaralo o novim vizijama, novim stvarnostima.

Pokušali su se naći odgovori na pitanja na koji se način autori dokumentaraca suočavaju sa stvarnošću iz konteksta kulture i filma, propitkivali smo poziciju autora u sljedećem desetljeću te njihovo prilagođavanje okolnostima u društvu umjetničkim izričajem. Uspostavljene relacije odnose se i na sve učestalije aktivističko lice filmskih autora – dokumentarista i njihovu ulogu u zajednici, odnosno društvenu odgovornost. Istodobno, iz pozicije festivalskih stručnjaka zanimalo nas je kako se veliki festivali prilagođavaju istim gibanjima, kako gledaju na svoju društvenu ulogu i odgovornost, izazove programiranja u idućem desetljeću, kao i na povezive oblike suradnje i inicijative više kreativnih grana koje proizlaze i iz njihovih struktura.
 
Sudjelovali su navedeni gosti i sugovornici:

Efim Graboy – redatelj i selektor kratkometražne selekcije Docaviva, Izrael
Mateo Ybarra – voditelj Industrije festivala Visions du Réel, Švicarska
Joana Sousa – kodirektorica festivala Doclisboa, Portugal

Moderatorica događanja bila je:
Martina Petrović – voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatska

Program se održao pod visokim pokroviteljstvom Veleposlanstva države Izrael u Republici Hrvatskoj, Veleposlanstva Portugala u RH, pod pokroviteljstvom DKE – Ureda MEDIA Hrvatske te uz prijateljsku podršku Aviokarata.hr. Akademski partner je Sveučilište Vern'

Ako ste propustili događanje, snimka će biti dostupna ovdje: Diversions International Short Film Festival 2021.

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr