16/03/2021

Događanje: "Ovako mi to radimo! - Hrvatska i MEDIA 2014. - 2020.: 6.563.446 eura!"

Događanje: “Ovako mi to radimo!” 17. ožujka 2021. s početkom u 12 sati!

Dodatne informacije

Događanje: “Ovako mi to radimo!” moći ćete pratiti od 12 sati, 17. ožujka putem FB eventa, putem platforme rplus.video (FB & YT), službene Facebook stranice DKE – Ureda MEDIA Hrvatske te putem službenih Facebook stranica sljedećih ureda MEDIA:

@cedmedia.at

@CEDBulgaria

@CEDSloveniaMEDIA

@MEDIAdeskSrbija

@Europacriativaportugal

Pod okriljem hrvatskih uspješnih rezultata u sklopu Potprograma MEDIA 2014. – 2020. te s ukupnim iznosom od 6.563.446 eura, 17. ožujka 2021. godine s početkom u 12 sati DKE - Ured MEDIA Hrvatske poziva sve zainteresirane da nam se pridruže u događanju „Ovako mi to radimo!“.

Jedna je od ključnih tema događanja osnaživanje suradnje između susjednih zemalja u regiji, a i šire, te pridonošenje većoj prepoznatljivosti malih zemalja, odnosno onih niskoga produkcijskog kapaciteta u kontekstu Potprograma MEDIA.

U sklopu događanja slavit ćemo hrvatski uspjeh, ali jednako tako propitkivat ćemo i iskustva iz Austrije, Bugarske, Slovenije, Srbije i Portugala.

Kakve su naše priče o uspjehu? Susrećemo li se s određenim izazovima?

U događanju će sudjelovati sljedeći voditelji Ureda MEDIA:

  • Esther Krausz iz Austrije,
  • Kamen Balkanski iz Bugarske,
  • Ines Kežman iz Slovenije,
  • Nevena Negojević iz Srbije te
  • Susana Costa Pereira iz Portugala.

Također, koristimo priliku najaviti i predstavnike hrvatskih uspješnica:

  • Ankica Jurić Tilić (producentica/Kinorama),
  • Gorana Barišić Bačelić (direktorica / Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik),
  • Alen Munitić (direktor / Festival mediteranskog filma Split te voditelj projekta / Kino Mediteran) te
  • Matea Gojčeta Milić (producentica / Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb).

U uvodnim riječima obratit će nam se gospodin Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra te gospođa Anja Jelavić, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove pri Ministarstvu kulture i medija (u prvom dijelu događanja) te gospodin Ognian Zlatev, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj (u drugom dijelu događanja).

Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, će moderirati događanje.

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske ponosno najavljuje da su od 2014. do 2020. putem Potprograma MEDIA i pilot-projekta Europske komisije hrvatski korisnici osigurali ukupan iznos od 6.563.446 eura.

Potprogram MEDIA pruža potporu putem 14 poziva za podnošenje projektnih prijedloga, a hrvatski su prijavitelji u završnoj rekordnoj godini Potprograma bili uspješni u čak 11 kategorija.

U navedenom sedmogodišnjem razdoblju sudjelovalo je ukupno 70 različitih organizacija.

Slijedom navedenog osigurana je potpora za razvoj 49 hrvatskih dugometražnih hrvatskih filmova te jedan kratki animirani film (pojedinačni i skupni projekti), 2 televizijska projekta u sklopu zahtjevnog poziva za TV programiranje i 4 hrvatske videoigre.

Kada govorimo o pozivima koji se odnose na promidžbu i distribuciju europskog filma, važno je istaknuti da je čak 14 hrvatskih kina osiguralo potporu putem jedinstvene mreže kina Europa Cinemas, ukupno je deset hrvatskih distributera osiguralo potporu za distribuciju europskog filma, dok je pet hrvatskih filmskih festivala 2015. godine uspjelo prema osiguranim sredstvima pozicionirati Hrvatsku na visoko treće mjesto u odnosu na 39 zemalja članica Potprograma MEDIA, a dva hrvatska filmska festivala 2020. godine sudjeluju putem poziva za mreže festivala. Također, tu je i jedini hrvatski program stručnog usavršavanja (ZagrebDox Pro) koji kontinuirano dobiva sredstva Potprograma MEDIA još od 2012. godine.

Putem poziva za razvoj publike, filmsko obrazovanje, promidžbu europskih audiovizualnih djela putem interneta te pilot-projekta Europske komisije „Kina – inovativni centri“ hrvatske organizacije su, bilo s pozicije nositelja projekta ili partnera, sudjelovale u čak 12 projekata.

Kako bismo dodatno osnažili hrvatske uspješne rezultate, DKE – Ured MEDIA Hrvatske osmislio je filmski kviz koji se održavao od 1. do 12. ožujka, dok će se 17. ožujka, u sklopu događanja, objaviti i glavna nagrada filmskog kviza koja podrazumijeva pokrivanje smještaja dva noćenja za dvije osobe uoči otvaranja ovogodišnjeg izdanja Festivala mediteranskog filma Split.

Veselimo se što ćete biti dio ove uspješne priče i nadamo se da ćete zajedno s nama u što većem broju proslaviti hrvatski uspjeh 2014. – 2020.  u kontekstu Potprograma MEDIA i pilot-projekta Europske komisije te ukupan osiguran iznos od 6.563.446 eura.

Vidimo se!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!

#Ovakomitoradimo #Thisishowwedoit!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr