26/02/2021

Događanje: Ovako mi to radimo! Hrvatska i MEDIA 2014. - 2020.: 6.563.446 eura!

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske ponosno najavljuje da su od 2014. do 2020. putem Potprograma MEDIA i pilot-projekta Europske komisije hrvatski korisnici osigurali ukupan iznos od 6.563.446 eura. Kako bismo dodatno osnažili hrvatske uspješne rezultate, DKE – Ured MEDIA Hrvatske osmislio je filmski kviz koji će se održavati na Facebook stranici Ureda (@CEDCroatiaMEDIA), svakog dana s početkom u 12 sati, i to od 1. do 12. ožujka o. g.

Dodatne informacije

Potprogram MEDIA pruža potporu putem 14 poziva za podnošenje projektnih prijedloga, a hrvatski su prijavitelji u završnoj rekordnoj godini Potprograma bili uspješni u čak 11 kategorija.

U navedenom sedmogodišnjem razdoblju sudjelovalo je ukupno 70 različitih organizacija.

Slijedom navedenog osigurana je potpora za razvoj 49 hrvatskih dugometražnih hrvatskih filmova i TV serija te jedan kratki animirani film (pojedinačni i skupni projekti), 2 televizijska projekta u sklopu zahtjevnog poziva za TV programiranje i 4 hrvatske videoigre.

Kada govorimo o pozivima koji se odnose na promidžbu i distribuciju europskog filma, važno je istaknuti da je čak 14 hrvatskih kina osiguralo potporu putem jedinstvene mreže kina Europa Cinemas, ukupno je devet hrvatskih distributera osiguralo potporu za distribuciju europskog filma, dok je pet hrvatskih filmskih festivala 2015. godine uspjelo prema osiguranim sredstvima pozicionirati Hrvatsku na visoko treće mjesto u odnosu na 39 zemalja članica Potprograma MEDIA, a dva hrvatska filmska festivala 2020. godine sudjeluju putem poziva za mreže festivala. Također, tu je i jedini hrvatski program stručnog usavršavanja (ZagrebDox Pro) koji kontinuirano dobiva sredstva Potprograma MEDIA još od 2012. godine.

Putem poziva za razvoj publike, filmsko obrazovanje, promidžbu europskih audiovizualnih djela putem interneta te pilot-projekta Europske komisije „Kina – inovativni centri“ hrvatske organizacije su, bilo s pozicije nositelja projekta ili partnera, sudjelovale u čak 12 projekata.

Kako bismo dodatno osnažili hrvatske uspješne rezultate, DKE – Ured MEDIA Hrvatske osmislio je filmski kviz koji će se održavati na službenoj stranici Ureda, svakog dana s početkom u 12 sati, i to od 1. do 12. ožujka o. g.

Također, za sudionike kviza pripremili smo dnevne i tjedne filmske nagrade, a sve će kulminirati 17. ožujka događanjem uživo i objavom glavne nagrade koja podrazumijeva pokrivanje smještaja dva noćenja za dvije osobe uoči otvaranja ovogodišnjeg izdanja Festivala mediteranskog filma Split.

Koristimo ujedno priliku zahvaliti partnerima događanja: Blitz d.o.o. (film i distribucija), Festivalu mediteranskog filma Split te Kinu Mediteran i umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festivala.

Veselimo se što ćete biti dio ove uspješne priče i nadamo se da ćete zajedno s nama u što većem broju proslaviti hrvatski uspjeh 2014. – 2020.  u kontekstu Potprograma MEDIA i pilot-projekta Europske komisije te ukupan osiguran iznos od 6.563.446 eura.

Vidimo se! #Ovakomitoradimo #Thisishowwedoit!

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr