15/01/2020

DKE – uredi MEDIA iz Italije, Austrije, Hrvatske, Mađarske i Njemačke surađuju unutar 10. izdanja koprodukcijskog foruma Kad istok susretne zapad!

U okviru 10. izdanja koprodukcijskog foruma Kad istok susretne zapad u Trstu DKE – uredi MEDIA iz Italije, Austrije, Hrvatske, Mađarske i Njemačke organiziraju događanje koje naglasak stavlja na glavne trendove istočno-zapadne koprodukcije.

Godine 2020. obilježit će se desetogodišnjica izdanja platforme koja je tijekom godina ojačala suradnju Istoka i Zapada njegujući brojne projekte, profesionalne veze i industrijske inicijative.

Predstojeće izdanje koprodukcijskog foruma Kad istok susretne zapad okupit će više od 500 filmskih profesionalaca iz cijele Europe te osobito one koji dolaze iz zemalja što su u fokusu ovogodišnjeg izdanja: Austrije, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Rumunjske i Švicarske. Glavni je cilj uspostavljanje platforme putem koje je moguće susresti predstavnike fondova, prodajne agente i potencijalne koproducente s obje strane Europe.

Unutar ovogodišnjeg izdanja foruma DKE – uredi MEDIA iz Italije, Austrije, Hrvatske, Mađarske i Njemačke organizirat će događanje pod naslovom „10 godina koprodukcijskog foruma Kad istok susretne zapad: glavni trendovi istočno-zapadne koprodukcije od 2008. do 2019.“.

Producenti Ankica Jurić Tilić (Kinorama) i Titus Kreyenberg (Unafilm) predstavit će svoje dugogodišnje iskustvo u koprodukcijskom području te izložiti prednosti i nedostatke međunarodne suradnje, otkrivajući razne izazove s kojima se producenti mogu susresti u novom desetljeću. Osvrnut će se ujedno na mehanizme i metodologiju Potprograma MEDIA i Eurimagesa putem kojih su te organizacije odigrale nezamjenjivu ulogu u podupiranju održivog ekosustava za koprodukciju.

Događanje će se održati 19. siječnja s početkom u 15:30 sati, a moderirat će ga Martin Blaney, novinar filmskog časopisa Screen International.

Podsjetimo, film Zbornica, redateljice i scenaristice Sonje Tarokić i producentice Ankice Jurić Tilić, sudjeluje u prvom izdanju radionice First Cut+,koja je nastala s namjerom povećanja konkurentnosti i raširenosti igranih filmova.

Također, projekt u Kinoraminoj produkciji Zečji nasip, redateljice Čejen Černić i scenarista Tomislava Zajeca, izabran kao jedan od 22 projekta koji će imati priliku predstaviti se, sudjeluje u segmentu koprodukcijskog foruma rezerviranom za pitching. Filmu Zečji nasip odobrena su sredstva u okviru poziva za pružanje potpore skupnim projektima 2019. godine.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr