03/05/2020

DKE – uredi MEDIA iz Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije zajedno organiziraju događanje "Dan Europe – velike priče iz malih zemalja"

DKE – uredi MEDIA iz Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije prvi put udruženim snagama surađuju i to u pripremi jedinstvenog događanja indikativnog naslova: Dan Europe – velike priče iz malih zemalja.

Svake se godine 9. svibnja slavi Dan Europe ‒ obljetnica je to povijesne Schumanove deklaracije iz 1950. godine, ali i prvog službenog koraka u stvaranju Europske unije.

Diljem Europe održavaju se brojna događanja koja u fokus stavljaju sadržaje što veličaju mnogostrukost i raznovrsnost Starog Kontinenta, upoznajući na taj način javnost s radom svih relevantnih europskih institucija i organizacija kojima je cilj promidžba europskih vrijednosti.

Potprogram MEDIA Kreativne Europe jedan je od najboljih primjera promidžbe kulturne raznolikosti. Radi se ujedno o jedinom programu Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. MEDIA tako omogućuje financiranje razvoja, promidžbe i distribucije europskih filmova, serija, dokumentarnih filmova i videoigara unutar Europe i izvan njezinih granica. U europsku kreativnost i kulturnu raznolikost iz perspektive audiovizualnog sektora, koji danas obuhvaća otprilike 8 milijuna radnih mjesta i čini oko 4,5 % BDP-a Europske unije, od 1991. godine uloženo je više od 2,6 milijardi eura.

Osnovna je svrha događanja Dan Europe – velike priče iz malih zemalja predstavljanje četiri uspješna filma s potporom Potprograma MEDIA koji dolaze iz pet malih europskih zemalja: Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije. Bez potpore Potprograma MEDIA, čiji je jedan od temeljnih ciljeva poticanje koprodukcija, filmovi iz zemalja niskog produkcijskog kapaciteta ne bi bili u mogućnosti ostvariti trenutnu „vidljivost“ i konkurentnost.

Dana 8. svibnja o. g., s početkom u 20 sati, četiri će filma s potporom Potprograma MEDIA biti besplatno dostupna putem interneta, u periodu od 48 sati. Zainteresirani ljubitelji filma u Hrvatskoj, Estoniji, Latviji, Litvi i Sloveniji imat će tako priliku pogledati filmove manje „vidljivih“, odnosno manje poznatih kinematografija. Svi su filmovi (ko)producirani u pet zemalja članica Potprograma MEDIA te su osvojili mnogobrojne nagrade na međunarodnim filmskim festivalima. Uspješni u zemlji i inozemstvu, pokazali su nam da se razmjenom ideja, vještina i sredstava može stvoriti velika umjetnost!

Filmski program događanja:

Mostovi vremena (Latvija, 2018.)
redatelji: Audrius Stonys & Kristīne Briede
produkcija: VFS Films
koprodukcija:  Studio Nominum (Litva), OÜ Vesilind (Estonija)
Pogledaj film 

Noćni život (Slovenija, 2016.)
redatelj: Damjan Kozole
produkcija: Vertigo
koprodukcija: SCCA/pro.ba (Bosna i Hercegovina), Sisters and Brother Mitevski (Sjeverna Makedonija)
Pogledaj film 

Prevaranti (Estonija, 2016.)
redatelj: Vallo Toomla
produkcija: Amrion
koprodukcija: Studio Uljana Kim (Litva), Locomotive Productions (Latvija)
​Pogledaj film 

Zvizdan (Hrvatska, 2015.)
redatelj: Dalibor Matanić
produkcija: Kinorama
koprodukcija: Gustav film (Slovenija), SEE Film Pro (Srbija)
​Pogledaj film 

Svim filmovima možete besplatno pristupiti putem poveznice ispod pojedinog naslova te promo koda: MEDIA2020.

Detaljne upute za besplatno gledanje filmova možete pročitati na poveznici.

Filmovi se prikazuju na originalnom jeziku s prijevodom na engleski jezik. 

DKE – uredi MEDIA iz Hrvatske, Estonije, Latvije, Litve i Slovenije pozivaju vas da se u povodu Dana Europe upoznate s velikim pričama iz malih zemalja i otkrijete zašto im se pridodaje epitet filmskog blaga! Pridružite nam se u virtualnoj filmskoj pustolovini!

Zahvaljujemo i partnerima događanja Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj, Javnoj ustanovi Art-kino iz Rijeke te Festivalu mediteranskog filma Split.  

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!

-

Dizajn vizuala događanja: © Birgit PajustKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr