04/06/2021

DKE – uredi MEDIA iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije nastavljaju surađivati u sklopu programa usavršavanja „CIRCLE 2021. // Women Doc Accelerator“

DKE – uredi MEDIA iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije nastavljaju surađivati u sklopu programa usavršavanja „CIRCLE 2021. // Women Doc Accelerator“.

Dodatne informacije

CIRCLE // Women Doc Accelerator novi je program usavršavanja čiji je naglasak na osnaživanju redateljica i producentica koje rade u industriji dokumentarnog filma, i to putem razvijanja projekata odabranih u različitim fazama, ali i „brušenjem” njihovih profesionalnih vještina te podizanjem svijesti i samopouzdanja. Svake se godine desetak sudionica programa CIRCLE upoznaje s najnovijim tendencijama u industriji i novim alatima te im se pruža uvid u pravilno pozicioniranje na tržištu i pomaže prilikom umrežavanja.

Ovogodišnje, četvrto izdanje programa usavršavanja, čiji će se prvi modul početi održavati početkom idućeg tjedna u digitalnom izdanju, omogućit će četirima sudionicama predstavljanje vlastitih projekata u sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog sajma u Cannesu (Cannes Docs online). 

CIRCLE je nastao iz potrebe za novim održivim modelom dugoročne profesionalne suradnje. Uz usavršavanje sudionica i rad na projektima, cilj je programa i osnaživanje solidarnosti među autoricama kako bi na najučinkovitiji način razumjele profesionalni „ekosustav” i pripremile se za budućnost.

DKE – uredi MEDIA iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije također su prepoznali vrijednost navedenog programa usavršavanja te će u razdoblju njegova održavanja polaznicama, ali i svim zainteresiranim filmskim profesionalcima u regiji omogućiti sudjelovanje u otvorenim dijelovima radionice te internetske susrete s uspješnim europskim filmskim profesionalcima.

Koristimo priliku najaviti sljedeća predavanja i razgovore:

8. 6. 2021. s početkom u 17.30 sati – 

DODIRNUTI SRCE VAŠE PUBLIKE - kako komunicirati svoj projekt i sebe

Joanna Solecka - strateg za filmski marketing i publicitet (Alphapanda)

Strateg za filmski marketing, društvene mreže i razvoj publike s velikim iskustvom u radu za filmske producente i kulturne organizacije. Predavačica, mentorica i govornica na međunarodnim programima za usavršavanje, i to za igrane i dokumentarne filmove poput CIRCLE Women Doc Accelerator, Impact, Torino Film Lab, Moving Docs i DOC.Incubator. Članica je Savjetnog odbora DAE – Dokumentarnog europskog udruženja. U razdoblju 2004. - 2015. Joana je radila kao voditeljica PR odjela za Festivals and Sales u sklopu Wajda Studio & School u Varšavi (Poljska). Godine 2015. Joana se pridružuje tvrtki Alphapanda, europskoj agenciji za filmski marketing sa sjedištima u Berlinu, Ženevi i Varšavi, osnovanoj 2011. godine. Alphapanda je specijalizirana za razvoj marketinških strategija i implementaciju PR kampanja za društvene mreže u sklopu filmske industrije. Klijenti Alphapande uključuju European Film Awards, Warner Bros, Under the Milky Way, kao i mnoge druge europske prodajne zastupnike, distributere, VOD platforme i producentske kuće. Kao majka triju kćeri, Joana posebno uživa u radu s mlađom publikom i pričama koje osnažuju žene. Među recentnijim naslovima Joana je vodila PR kampanje za filmove: THE SCARS OF ALI BOULALA (Tribeca ’21), STOP-ZEMLIA (Berlinale ’21), NINJABABY (Berlinale & SXSW ’21), THE WALL OF SHADOWS (Hot Docs ’20), BEWARE OF CHILDREN (Venice ’19) i ANOTHER DAY OF LIFE (Cannes ’18).

9. 6. 2021. s početkom u 14.30 sati - 

TAMING THE GARDEN - PUT K USPJEŠNOM DOKUMENTARCU - od koncepta do distribucije

Salomé Jashi, redateljica (Gruzija)

Aleksandar Govedarica, distributer (Syndicado Film Sales, Kanada)

Projekcija nagrađivanog filma “Taming the Garden” Salomé Jashi uz razgovor s redateljicom i distributerom filma. Može li se uspjeh filma planirati od samog početka? Kako istodobno biti aktivni filmski stvaralac i samohrana majka? Kako prevladati izazove koje nosi rad žene umjetnice u dominantno muškom kontekstu?

Sinopsis filma:

Moćan i anoniman muškarac razvio je neobičan hobi. On kupuje godinama staro drveće od zajednica duž gruzijske obale, od kojih su neka visine čak i do petnaest katova, i iskopava ih kako bi ih sakupljao u svojem privatnom dvorištu. Kako bi se stabla takvih dimenzija presadila, dio koji ih okružuje je rastrgan i ljudi koji žive ondje prisiljeni su prilagoditi se tim potezima. Dok film prati ovaj proces, on prikazuje potrebe i vrijednosti današnjega gruzijskog društva i reflektira se na temu prisilne migracije, gdje „iskorjenjivanje“ predstavlja više od metafore.

https://tamingthegarden-film.com/en/

Salomé Jashi je rođena u Tbilisiju, Gruziji 1981. godine. Prvo je studirala novinarstvo i nekoliko godina radila kao novinarka. U 2005. godini nagrađena je stipendijom British Councila za studiranje dokumentarnog filma na sveučilištu Royal Holloway u Londonu. 

Salomin film Taming the Garden (2021.) premijerno je prikazan na festivalima Sundance i Berlinale. Njezin film The Dazzling Light of Sunset (2016.) nagrađen je glavnom nagradom na festivalu Visions du Reel (Regard Neuf Competition), kao i na festivalima poput ZagrebDoxa, Jihlave IDFF, FIC Valdivia i drugima. Njezin raniji film Bakhmaro (2011.) nastao je u koprodukciji s ma.ja.de. filmproduktion i MDR/Arte te joj je osigurao priznanje Honorary Mention for a Young Documentary Talent na DOK Leipzig festivalu, a nagrađen je i nagradom Best Central and Eastern European Documentary na Jihlave IDFF te je nominirana i za nagrade Asia Pacific Screen i Silver Eye. Bila je dio programa usavršavanja 2017., kao i DAAD Artists-in-Berlin programa 2020. godine.

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr