21/09/2017

DKE – Ured MEDIA Hrvatske i Zagreb Film Festival u okviru 65. izdanja San Sebastiana!

Osnaživanje suradnje između zemalja niskoga i visokoga produkcijskog kapaciteta, razmjena iskustava i rezultata Potprograma MEDIA razlozi su organiziranja događanja Pričajmo o sebi: Bugarska, Hrvatska, Portugal i Baskija (Let's talk about us: Bulgaria, Croatia, Portugal and the Basque Country), koje zajedno osmišljavaju i dogovaraju bugarski, portugalski i hrvatski deskovi Kreativne Europe – uredi MEDIA te Antena iz Baskije, u Španjolskoj, a koje se održava 23. rujna o. g. u okviru 65. izdanja San Sebastian Film Festivala.

Dodatne informacije

Hrvatski primjer dobre prakse predstavit će Lana Ujdur, producentica Zagreb Film Festivala. Podsjetimo, u tijesnoj konkurenciji od 130 prijava iz 18 zemalja članica Potprograma MEDIA osigurana je financijska potpora za samo 34 filmska festivala, s ukupnim odobrenim iznosom od 1,695.000 eura. Zagreb Film Festival i ove se godine, čak osmi put zaredom, našao na listi europskih filmskih festivala za koje je odobrena potpora, s iznosom od 41.000 eura. Koje je sve uvjete potrebno ispuniti da bi se jedna filmska manifestacija našla na sve zahtjevnijem popisu odobrenih europskih festivala te koji faktor Zagreb Film Festival čini posebnim i drugačijim u odnosu na ostale europske filmske festivale ‒ samo su neka od pitanja na koja će odgovore dati producentica Festivala.

O mogućnostima suradnje između gore navedenih zemalja u kontekstu koprodukcija i dodatnih izvora sufinanciranja, s posebnim naglaskom na onima u kojima se Hrvatska pojavljuje kao partnerska i suradnička strana, govorit će voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović.

Bugarsku će predstavljati Kamen Balkanski, v. d. ravnatelja Nacionalnoga filmskog centra te voditelj DKE – Ureda MEDIA Bugarske, i Mira Staleva, voditeljica sajma Sofia Meetings. Nuno Fonseca, savjetnik u Upravnom odboru filmskih redatelja, i João Matos, producent filma Terratreme, govorit će o portugalskim iskustvima, dok će Baskiju predstavljati Aitziber Atorrasagasti, ravnatelj Odjela za kulturnu promidžbu pri Vladi Baskije, te Saioa Riba, voditelj industrije (Industrijskoga kluba) u okviru festivala u San Sebastianu.

Događanje će moderirati Ainhoa González Sanchiz, voditeljica Kreativne Antene – Ureda MEDIA Baskije.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr