03/07/2019

DKE – Ured MEDIA Hrvatske i Motovun Film Festival ponovno surađuju u okviru panel-diskusije „Važnost kratkog filma: razvoj talenata za publiku sutrašnjice“!

Na inicijativu DKE – Ureda MEDIA Hrvatske te u suradnji s DKE – uredima MEDIA iz Austrije, Danske i Njemačke (Ured iz Hamburga), tijekom Motovun Film Festivala održat će se panel-diskusija pod naslovom „Važnost kratkog filma: razvoj talenata za publiku sutrašnjice“.

Motovunski filmski festival od ove se godine nalazi na popisu festivala Europske filmske akademije čiji će pobjednici u konkurenciji kratkog metra biti izravni kandidati za nagradu Akademije najboljem europskom kratkom filmu. Motovun se time našao u društvu 19 drugih europskih prestižnih festivala s istim statusom, od kojih Međunarodni filmski festival kratkog filma u Nijmegenu Go Short, Filmski festival kratkog filma u Beču, Međunarodni filmski festival kratkog filma u Hamburgu i Međunarodni filmski festival Odense, uz motovunski festival, ovu ulogu obnašaju od 2019. godine.

Kratki film unutar Potprograma MEDIA financira se isključivo putem poziva za razvoj skupnih projekata od 2017. godine te su u dvije godine financirana 54 kratka projekta kao poticaj novim talentima. Iz perspektive deskova Kreativne Europe novopriključenih festivala, uredi MEDIA iz Hrvatske, Austrije, Danske i Njemačke (Hamburg) organiziraju stoga okrugli stol na temu važnosti kratkog filma.

Razgovor o mogućnostima financiranja i plasiranja kratkog filma te o njegovoj ulozi u filmskoj industriji odvijat će se 25. srpnja s početkom u 18: 00 sati, a u panel-diskusiji sudjelovat će Sven Schwarz, administrativni direktor Međunarodnog filmskog festivala kratkog filma u Hamburgu, Birgitte Weinberger, direktorica i izbornica programa Međunarodnog filmskog festivala Odense, Daniel Ebner, direktor Filmskog festivala kratkog filma u Beču, Inja Korać, izbornica programa Buzz@Teen i Motovunski kratki, i Martina Petrović, voditeljica Ureda MEDIA Hrvatske kao moderatorica.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr