29/09/2017

DKE – Ured MEDIA Hrvatske i Interfilm u okviru prvoga izdanja Balkan Film Marketa!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske i Interfilm sudjeluju u okviru prvoga izdanja Balkan Film Marketa, koji se od 2. do 7. listopada o. g. održava u Tirani, u Albaniji.

Jedna je od ključnih tema događanja osnaživanje suradnje između susjednih zemalja u regiji te pridonošenje većoj prepoznatljivosti malih zemalja, odnosno onih niskoga produkcijskog kapaciteta u kontekstu Potprograma MEDIA. U tako postavljenome kontekstu Kreativni dan MEDIA bit će posvećen pitanjima koja se tiču regionalne suradnje, novim mogućnostima partnerstva, ispunjavanju kriterija unutar smjernica različitih poziva kao i predstavljanju (ne)uspješnih primjera prakse. Događanjem će biti obuhvaćen čitav niz panel-diskusija koje će sudionicima događanja, ali i samoj publici, omogućiti razmjenu iskustva te apostrofiranje problema s kojima se susreću tijekom suradnje s Potprogramom MEDIA, koja uključuje područje audiovizualnoga sektora i navedenu kategoriju zemalja.

Hrvatski primjer dobre prakse predstavit će Maja Vukić, izvršna producentica iz producentske tvrtke Interfilm iz Zagreba. Podsjetimo, iako se radi o kompleksnim uvjetima što ih zahtijevaju pravila prijave za sredstva izdvojena za razvoj skupnih projekata, Hrvatska se, s još 16 zemalja, našla na listi s ukupno 69 odobrenih projekata.

Producentska tvrtka Interfilm iz Zagreba uspjela je osigurati sredstva u ukupnome iznosu od 94.544 eura i to za razvoj triju projekata. Ne tako davno dvostruki je uspjeh već ostvarila u kategoriji namijenjenoj razvoju pojedinačnoga projekta – filmovima Ustav Republike Hrvatske i Država!, koji su također sufinancirani sredstvima Potprograma MEDIA.

Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, sudjelovat će u ulozi moderatorice panel-rasprave „Balkanske uspješnice Potprograma MEDIA“ te u panelima „Izazovi zemalja u regiji, uključujući Italiju“, „Balkanske neuspješnice Potprograma MEDIA“ kao i u završnoj interaktivnoj diskusiji sa sudionicima.

Kreativni dan MEDIA organiziran je u suradnji s predstavnicima kreativnih deskova ‒ ureda MEDIA i filmskih centara iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije (Bari), Makedonije, Slovenije i Srbije te predstavnicima Europske komisije.

Više o samome događanju:

https://balkanfilmmarket.com/program/Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr