01/09/2019

Deskovi Kreativne Europe – uredi MEDIA iz Hamburga, Hrvatske i Sjeverne Makedonije surađuju u okviru 40. izdanja Međunarodnog filmskog festivala Manaki Brothers!

U okviru 40. izdanja Međunarodnog filmskog festivala Manaki Brothers, koji se ove godine održava od 14. do 21. rujna u Bitoli, Sjevernoj Makedoniji, deskovi Kreativne Europe – uredi MEDIA iz Hamburga, Hrvatske i Sjeverne Makedonije organiziraju panel-raspravu pod naslovom Filmski razgovoriuspjeh: odskočna daska ili zamka?!

Međunarodni filmski festival Manaki Brothers ove godine obilježava 40 godina svog postojanja. Radi se o jednom od najstarijih festivala posvećenom filmskom snimanju čiju je umjetničku vrijednost prepoznao i Potprogram MEDIA dodijelivši mu ove godine potporu u iznosu od 35.000 eura.

Upravo u sklopu ovogodišnjeg 40. izdanja Festivala deskovi Kreativne Europe – uredi MEDIA iz Hamburga, Hrvatske i Sjeverne Makedonije organiziraju panel-raspravu pod naslovom Filmski razgovori – uspjeh: odskočna daska ili zamka?!

Pitanje uspjeha jedna je od gorućih tema koju često volimo propitkivati: podrazumijeva li uspjeh festivalske nagrade ili pak popunjene kinodvorane; nadalje, nosi li uspjeh sa sobom određeni strah ili pak svojevrsno ohrabrenje za autora; je li uspjeh odskočna daska ili ipak zamka? To su samo neka od pitanja koja će predstavljati misao vodilju panel-rasprave.

O definiciji uspjeha, iz svojih vlastitih perspektiva, odnosno osobnih priča, razgovarat će sudionici panela Rainer Klausmann, Eleonora Veninova, Max Zähle i Dubravka Turić, koje u nastavku ukratko predstavljamo.

Rainer Klausmann, švicarski snimatelj, poznat je po suradnji s njemačkim scenaristom i redateljem Fatihom Akinom. Surađivali su na mnogobrojnim filmovima kao što su Iz ništavila (2017.), Doviđenja, Berlin (2016.), The Cut (2014.) i Soul Kitchen (2009.). Klausmann je također surađivao s priznatim njemačkim redateljem Wernerom Herzogom i to na filmovima Krik kamena (1990.) te Lekcije tame (dokumentarni film iz 1992.).

Eleonora Veninova je scenaristica i redateljica iz Sjeverne Makedonije. Njezini filmovi Hairs te Borba za smrt osvojili su mnogobrojne nagrade diljem 60-ak filmskih festivala. Njezin posljednji kratki film Znak, koji je režirala zajedno s Yonom Rozenkier, premijerno je prikazan ove godine u okviru programa 15 dana autora Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Trenutno radi na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma Sabbatier Effect.

Max Zähle njemački je redatelj koji je svojim kratkim igranim filmom Raju osvojio više od 40-ak nagrada, uključujući studenski brončani Oskar 2011. godine. Godinu poslije isti je film nominiran za nagradu Oscar. Poznat je i po svom debitantskom filmu Schrotten!, koji 2016. godine osvaja nagradu publike Max Ophüls.

Dubravka Turić hrvatska je redateljica, scenaristica i montažerka. Njezin prvi autorski film Belladonna osvojio je Zlatnog lava za najbolji kratkometražni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2015., unutar sekcije Orizzonti. Film je također bio prvi hrvatski predstavnik na Filmskom festivalu u Sundanceu. Dubravkin drugi kratkometražni film Trešnje premijerno je prikazan u Cannesu 2017., u sekciji Quinzaine des réalisateurs, i još uvijek putuje po svjetskim festivalskim destinacijama, dok je treći kratkometražni film Tina premijerno prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Dubravka trenutno priprema i razvija svoje prve dugometražne igrane filmove Tragovi (putem radionice MIDPOINT) te Nosorog (putem radionice Torino Film Lab).

Bistra Georgieva, voditeljica Ureda MEDIA iz Sjeverne Makedonije, bit će u ulozi moderatorice panel-rasprave.

Osim Dubravke Turić kao hrvatska predstavnica u događanju će također sudjelovati voditeljica Ureda MEDIA Hrvatske Martina Petrović, koja će u suradnji s Uredom MEDIA iz Sjeverne Makedonije organizirati individualne konzultacije sa svima onima koji bi se željeli prijaviti na pozive Potprograma MEDIA.

Panel-rasprava kao i individualne konzultacije održat će se 19. rujna s početkom u 13:30 sati na terasi hotela Epinal.

Veselimo se panel-raspravi i obilježavanju 40. izdanja Međunarodnog filmskog festivala Manaki Brothers!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr