26/09/2019

Deskovi Kreativne Europe – uredi MEDIA iz Bugarske, Grčke, Hrvatske i Rumunjske surađuju unutar 37. izdanja Festivala bugarskog igranog filma Golden Rose!

U okviru 37. izdanja Festivala bugarskog igranog filma Golden Rose, koji se ove godine održava od 27. rujna do 4. listopada u Varni, u Bugarskoj, deskovi Kreativne Europe – uredi MEDIA iz Bugarske, Grčke, Hrvatske i Rumunjske organiziraju panel-diskusiju pod naslovom Mogućnosti financijskih potpora s fokusom na susjednim zemljama.

Europski parlament usvojio je Program Kreativna Europa u prosincu 2013. godine. Program se temelji na iskustvu i uspjesima prethodnih programa, sadašnjih potprograma, Kultura i MEDIA, putem kojih se više od 20 godina podupire kulturni i audiovizualni sektor. Europska kultura – kino, televizija, glazba, književnost, izvedbene umjetnosti, baština i srodna područja – ima koristi od potpore uvećane unutar koordinata Programa Kreativna Europe, koji provodi Europska komisija. S proračunom od 1,46 milijardi eura tijekom posljednjih sedam godina – što podrazumijeva povišicu od 9 % u odnosu na godine koje su prethodile – Program pruža poticaj kulturnim i kreativnim sektorima kao glavnim izvorima novih radnih mjesta. Kreativna Europa osigurava financijsku potporu za najmanje 250.000 umjetnika i kulturnih djelatnika, 2000 kina, 800 filmova i 4500 prijevoda knjiga. Također, uvođenjem novog jamstvenog financijskog fonda osigurava se malim kulturnim i kreativnim tvrtkama pristup do 750 milijuna eura bankovnih zajmova.

Godina 2020. posljednja je godina Programa Kreativna Europa (2014. – 2020.) i svi se pripremamo za razdoblje novog Programa 2021. – 2027. Europska komisija u isto vrijeme čini sve što je u njezinoj moći kako bi Europskom parlamentu pripremila prijedloge obnovljenog Programa, koji se temelji na njegovoj uspješnoj 28-godišnjoj povijesti. Točno je da su prijedlozi ambiciozni te uključuju sadržajne i financijske promjene, što, naravno, dovodi do potrebe za uvećanim proračunom.

Potprogram MEDIA podupire razvoj europske filmske i TV industrije fokusirajući se na projekte u području distribucije, festivala, programa stručnog usavršavanja, razvoja publike i videoigara.

Kakva su iskustva iz Bugarske, Grčke, Hrvatske i Rumunjske? Kakve su naše priče o uspjehu? Susrećemo li se s određenim izazovima? To su neka od osnovnih pitanja panel-diskusije koja će se ove godine održati u okviru Festivala Golden Rose u Varni.

U raspravi će sudjelovati voditelji ureda MEDIA: Kamen Balkanski iz Bugarske, Anna Kasimati iz Grčke, Valentina Miu iz Rumunjske te Martina Petrović iz Hrvatske.

Događanje će se održati 30. rujna s početkom u 12 sati u Festivalsko-kongresnom centru (Foyer hall 1) u Varni, u Bugarskoj.

Kamen Balkanski, voditelj DKE – Ureda MEDIA Bugarske, moderirat će panel-diskusiju.

Vidimo se u Varni!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr