20/02/2014

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA i ove je godine sudionik ZagrebDoxa!

ZagrebDox i Desk Kreativne Europe - Ured MEDIA organiziraju neformalni okrugli stol na temu europskoga dokumentarnog filma, s posebnim osvrtom na male zemlje, odnosno zemlje niskoga produkcijskog kapaciteta koji će se održati 27. veljače 2014. s početkom u 17 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog audiovizualnog centra.

Hrabro i proaktivno od 1. siječnja 2014. godine dva dosadašnja programa Europske unije – Kultura i MEDIAdjeluju pod zajedničkim nazivom Kreativna Europa. Sadašnji Potprogram MEDIA i dalje je pod okriljem Ureda MEDIA, koji djeluje u okviru Hrvatskog audiovizualnog centra.

Novi Potprogram MEDIA ukinuo je neke prijašnje pozive za prijavu projekata, međutim jednako tako predstavio je i nove, koji se odnose na koprodukcijski fond, razvoj publike i videoigre. U novoj programskoj strukturi kreativnom dokumentarnom filmu pristupilo se, nažalost, s određenom dozom nerazumijevanja: jednokratni iznos od 25.000 eura – jedina sredstva koja prijavitelj može zatražiti od Potprograma MEDIA – kao i specifične vremenske odrednice i uvjetovanost, ne mogu se smatrati zadovoljavajućim. Naime, poduža vremenska stanka od osam mjeseci od trenutka prijave na temelju poziva za razvoj kreativnoga dokumentarnog filma do prvoga dana snimanja svakako ne ide u prilog podupiranju te iste kreativnosti što ponosno stoji u predznaku ove filmske kategorije.

O situaciji u europskome dokumentarnom filmu, s posebnim osvrtom na malim zemljama, odnosno zemljama niskoga produkcijskog kapaciteta, uputama poziva Potprograma MEDIA za predlaganje projekata, razvoju dokumentarnih formata u tom kontekstu te mogućnostima utjecaja na izmjenu odredaba poziva tijekom i nakon ove prve, probne, godine Programa Kreativna Europa, govorit će se u okviru neformalnog okruglog stola ZagrebDox Film Festivala i to 27. veljače 2014. s početkom u 17 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog audiovizualnog centra, Nova Ves 18, Zagreb.

U razmatranjima okrugloga stola sudjelovat će ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar, direktor ZagrebDox Film Festivala Nenad Puhovski, ravnatelj Slovenskog filmskog centra Jožko Rutar, predsjednik Mreže europskoga dokumentarnog filma (EDN) Paul Pauwels, predstavnik Društva hrvatskih filmskih redatelja Nebojša Slijepčević, predstavnica/predstavnik Hrvatske udruge producenata, konzultant o dokumentarnom filmu Tue Steen Müller, festivalska selektorica i redateljica Rada Šešić, redatelj filma Tzvetanka Youlian Tabakov, redatelj filma Mama Illegal Ed Moschitz te voditeljica Deska Kreativne Europe - Ureda MEDIA Martina Petrović. Pozvani su i svi oni koji smatraju da u duhu kreativnodokumentarnog ozračja mogu pridonijeti što konkretnijoj i plodonosnijoj raspravi i zaključcima.

Kako je od samoga svog osnutka dosadašnji MEDIA desk Hrvatske, sadašnji Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, prepoznao važnost suradnje s ovom uglednom filmskom manifestacijom, tijekom odvijanja programa ZagrebDoxPro, za sudionike modula crash i reality check, bit će detaljno predstavljene prijavnice poziva u čijim su fokusima razvoj pojedinačnoga projekta i televizijsko prikazivanje, naročito evaluacijski vodič i kriteriji ocjenjivanja dokumentarnoga filma, odnosno serije.

Očekujemo vas u što većem broju i želimo vam učinkovito sudjelovanje u događanjima, koje će rezultirati novim kreativnim spoznajama i mogućnostima!

Vaš Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr