17/10/2018

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske organizira događanje "Kreativna Europa 2021. – 2027. – danas i sutra!"

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske organizira događanje Kreativna Europa 2021. – 2027. – danas i sutra!  koje će se održati 24. listopada o. g.

Cilj je događanja pojasniti novosti što ih donosi budući Potprogram MEDIA u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Naglasak će ujedno biti stavljen na pozive za prijavu projekata u idućoj, 2019., godini.

Europska komisija usvojila je prijedlog Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o uspostavi Programa Kreativna Europa za razdoblje 2021. – 2027. Usvojen je i ukupni proračun za to šestogodišnje razdoblje, koji će iznositi 1,85 milijarda eura, od čega će za Potprogram MEDIA biti izdvojeno 1,081 milijarda eura. Program Kreativna Europa u tom će razdoblju i nadalje ujedinjavati različite potprograme:

  • Potprogram MEDIA, kojim se podupire razvoj europske audiovizualne industrije
  • Potprogram Kultura, kojim se promoviraju ostali europski kulturni i kreativni sektori
  • Međusektorski potprogram, koji će omogućiti još bolju sinergiju između audiovizualnog, kulturnog i kreativnog sektora.

Osim pružanja uvida u novosti vezane uz budući opseg djelovanja Potprograma MEDIA u okviru Programa Kreativna Europa 2021. – 2027., cilj je događanja prikupiti dosadašnja iskustva korisnika, radi što boljeg definiranja prijedloga Uredbe za sljedeće razdoblje.

U drugom dijelu događanja osvrnut ćemo se na dosadašnje rezultate i kriterije pojašnjene u smjernicama kao i na poteškoće s kojima su se susretali hrvatski korisnici u okviru Medijinih poziva. Poseban naglasak stavit ćemo na kriterije novih poziva u 2018./2019. Novost je, primjerice, da se hrvatski distributeri u okviru poziva koji se odnosi na potporu za selektivnu distribuciju neće moći samostalno prijaviti, već će svoju prijavu najprije proslijediti prodajnom zastupniku (sales agentu), koji će je u završnom obliku uputiti na Medijin poziv za selektivnu distribuciju.

Dođite u što većem broju i iznesite nam svoja dosadašnja iskustva, upoznajte se s kriterijima novih poziva te podijelite s nama svoje mišljenje u pogledu prijedloga Uredbe koja je dostupna na ovoj poveznici:

https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/proposal-regulation-establishing-creative-europe-programme.

S obzirom na ograničen broj mjesta, ljubazno vas molimo da svoje mjesto rezervirate na vrijeme, najkasnije do 23. listopada do 16 sati i to putem:

ENTRIO

Događanje je organizirano u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, a odvijat će se u Kući Europe, Ulica Augusta Cesarca 4, Zagreb, s početkom u 10:30 sati.

Dobro došli!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr