02/10/2011

Danski filmski institut i MEDIA desk Danske u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom i MEDIA deskom Hrvatske otkrit će tajne uspjeha danskoga filma u okrilju manifestacije jedinstvenoga naziva Moving Danes.

U usporedbi s drugim europskim filmskim industrijama, danski filmovi dobro kotiraju i na nacionalnome tržištu čineći 23% udjela u cjelokupnoj gledanosti.

Danska je kinematografija u usponu bilo da se radi o međunarodnim priznanjima (Zlatna palma 1991. i 1992. godine te Oscar 1997., 1998. i 2011. godine; posljednji je osvojio film U boljem svijetu redateljice Susanne Bier) ili o značajnom napretku nacionalnih razmjera. U usporedbi s drugim europskim filmskim industrijama, danski filmovi dobro kotiraju i na nacionalnome tržištu čineći 23% udjela u cjelokupnoj gledanosti.

Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Susanne Bier samo su neka od imena koja se kriju iza Dogma movementa, filmskoga pravca započetoga devedesetih godina. Uspješnom distribucijom i izvozom filmova kao što je Antikrist (2009.), Submarino (2010.), U boljem svijetu (2010.) upravo je taj pokret stekao zasluge za međunarodno pozicioniranje danskih filmova.

Navodeći specifičnosti danske filmske industrije bitno je istaknuti i kvalitetnu edukaciju što je pruža Danska filmska škola kao i obrazovne alternative koje omogućuju Superior 16, Europski filmski koledž u Ebeltoftu te filmski i medijski smjer Fakulteta u Kopenhagenu.

Osim Danskoga filmskog instituta veliku ulogu u pozicioniranju/produkciji, promidžbi i distribuciji  suvremenih danskih filmova imaju i televizijske kuće poput DR i TV2.

O primjerima uspješne danske prakse govorit će Claus Ladegaard, voditelj Odjela razvoja i produkcije pri Danskome filmskom institutu, Vinca Wiedemann, kreativna producentica produkcijske tvrtke Zentropa, Birgitte Stærmose, redateljica filma Soba 304, marketinški stručnjak Philip Einstein Lipski, predstavnik televizije DR Ingolf Gabold te Michael Noer, redatelj filma R.

Pridružite nam se 17. listopada 2011. godine u 9:30 sati u prostorijama Zagrebačkoga plesnog centra (Ilica 10) i doživite šarmantnu snagu danskoga filma!
Predavanja (na engleskome jeziku) otvorena su za sve sudionike Zagreb Film Festivala, uz prethodnu prijavu na: martina.petrovic@mediadesk.hr, najkasnije do 13. listopada 2011.

Veselimo se Vašemu dolasku!

Napomena: program događanja bit će objavljen naknadno!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr