08/05/2020

Creatives Unite – platforma za kulturni i kreativni sektor pogođen epidemijom virusa COVID-19

Pokrenuta je internetska platforma Creatives Unite namijenjena kulturnom i kreativnom sektoru pogođenom epidemijom virusa COVID-19. Osnovni joj je cilj prikupljanje i dijeljenje informacija vezanih uz krizu na jednom mjestu te stvaranje zajedničkih inovativnih rješenja.

Dodatne informacije

Trenutno smo suočeni s ozbiljnom zdravstvenom krizom čije se posljedice odražavaju na mnoge gospodarske grane diljem svijeta, posebice na kulturni i kreativni sektor. Unatoč trenutnim prilagodbama na nov način života kreativci su ostali kreativni te su iz trenutne situacije proizišle mnoge optimistične inicijative. Širenje informacija u kombinaciji s tehnoloških mogućnostima rezultiralo je pozitivnim učinkom na jedno cjelovitije djelovanje.

S obzirom na situaciju u cijelom svijetu pojavila se hitna potreba da se prikupe sve informacije o reakciji kulturnog i kreativnog sektora na krizu prouzročenu virusom COVID-19 te da ih se strukturira i učini dostupnima svima.

Nakon videokonferencije ministara kulture zemalja Europske unije, održane 8. travnja 2020. vezano uz pandemiju virusa COVID-19, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel predložila je pokretanje internetskog referentnog mjesta namijenjenog kulturnom sektoru sa svrhom razmjene informacija i dobrih praksa. Upravo kao rezultat tog prijedloga osmišljena je i pokrenuta platforma Creatives Unite.

Mariya Gabriel, povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade:

„Koronavirus ima poražavajući ekonomski utjecaj na kulturni i kreativni sektor. Ova internetska platforma pružit će mjesto kulturnim i kreativnim sektorima za razmjenu ideja i inicijativa te za stvaranje inovativnih rješenja zahvaljujući njihovoj kreativnosti u odgovoru na krizu. Platforma od sektora za sektor.“

Creatives Unite je platforma pokrenuta radi prikupljanja te dijeljenja informacija i odgovora koji se šire internetom vezano uz virus COVID-19, a koji se odnose na europski kulturni i kreativni sektor. Svrha joj je usmjeravanje korisnika na internetske stranice relevantnih mreža, organizacija i inicijativa te davanje mogućnosti za rasprave, dijeljenje resursa i stvaranje inovativnih rješenja. Platforma nudi zajednički prostor za sve one koji traže informacije o trenutnim inicijativama u kulturnom i kreativnom sektoru te omogućuje pristup mnoštvu aktualnih informacija na jednom mjestu.

Platformu Creatives Unite vodi Creative FLIP, pilot-projekt Europskog parlamenta koji provodi Goethe Institut u suradnji s Europskom mrežom kreativnih centara (European Creative Hubs Network) te nekoliko partnera. Cilj je pilot-projekta podupiranje zdrava i održiva ekosustava za kulturni i kreativni sektor u skladu s četiri načela: financiranje, učenje, inovacije i patentiranje.

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr