31/10/2018

"Branka" redatelja Mate Ugrina predložena je za sudjelovanje u okviru projekta EURO CONNECTION 2019.

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske objavljuje da je projekt kratkog igranog filma Branka scenarista i redatelja Mate Ugrina s priključenom producenticom Tenom Gojić (produkcijska kuća Dinaridi film), na temelju prvog evaluacijskog kruga predložen za sudjelovanje u okviru projekta EURO CONNECTION 2019.

Film će biti podvrgnut daljnjem ocjenjivanju, koje će provesti međunarodni žiri, a konačna će odluka o sudjelovanju filma u navedenom projektu biti donesena krajem ovog mjeseca.

Domaći žiri koji je razmatrao pet pristiglih projekata činile su producentica Vanja Andrijević (Bonobostudio), Martina Petrović, voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, i Ana Perčinlić, stručna suradnica Ureda. Svoju je odluku o predlaganju kratkog igranog projekta Branka za daljnju međunarodnu evaluaciju žiri obrazložio sljedećim riječima:

Unatoč vrlo jednostavnoj premisi već u fazi scenarija uočljiva je snažna vizualna komponenta filma i složenost prikazanih društvenih i osobnih odnosa unutar finih i suptilno postavljenih dramskih situacija.

U pozadini stoji relevantna i nedovoljno zastupljena tema sezonskih radnika, gotovo prisilne migracije mladih iz kontinentalnih dijelova Hrvatske prema obali u potrazi za poslom i njihove nemogućnosti da se integriraju u lokalno stanovništvo zbog „privremenosti“ njihovog boravka, koji, naposljetku, u manjku drugih opcija, postaje trajan. Lik Branke je zaokružen, uvjerljiv i vrlo prepoznatljiv.

Ono što očarava već u scenariju jest neizravno ukazivanje na spomenutu problematiku jasno osmišljenim vizualnim konceptom, odnosno pametnim sklopom samozatajne, ali precizne dramaturgije i obećavajuće filmske fotografije. U priloženim materijalima scenarističke i redateljske odluke upisane u tekst dodatno su potkrijepljene pomno izabranim filmskim uzorima.

Proračun filma je realističan, a produkcijska strategija dobro promišljena i u skladu s konceptom. Identificirane su faze produkcije u kojima se planira doprinos potencijalnih koproducenta, kao i zemlje iz kojih dolaze. Film je prije svega namijenjen festivalskom prikazivanju i nesumnjivo ima velik potencijal za uspješnu festivalsku distribuciju.

Redatelju Mati Ugrinu i producentici Teni Gojić upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr