14/11/2016

Biciklisti autora i redatelja Veljka Popovića predloženi za sudjelovanje u okviru projekta EURO CONNECTION 2017.

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske objavljuje da je hrvatski kratki animirani film Biciklisti autora i redatelja Veljka Popovića na temelju prvoga evaluacijskog kruga predložen za sudjelovanje u okviru projekta EURO CONNECTION 2017. 

Film će biti podvrgnut daljnjemu ocjenjivanju koje će provesti međunarodni žiri, a konačna će odluka o sudjelovanju filma u navedenome projektu biti donesena krajem ovoga mjeseca.

Domaći žiri koji je razmatrao šest pristiglih projekata činile su producentice Ana Cvitaš i Morana Komljenović te voditeljica DKE ‒ Ureda MEDIA Martina Petrović. U uži izbor ponajprije su ušla tri projekta, osiguravši njihovim prijaviteljima mogućnost pitchinga uživo. Svoju je odluku o konačnome predlaganju kratkoanimiranoga projekta Biciklisti autora i redatelja Veljka Popovića (producentska kuća - Krupni Kadar d.o.o., studio - Lemonade3d) za daljnju međunarodnu evaluaciju žiri obrazložio sljedećim riječima:

„Ova mediteranska minijatura univerzalnoga jezika i ljubopitljivih likova prepoznatljivih kreacija umjetnika Vaska Lipovca svojom je usustavljenošću produkcijske studije i scenarističkoga identiteta upotpunila naraciju Erotike i Sporta fokusirajući se na humoristične elemente malih, svakodnevnih, ljudi i njihovih života. U odnosu na prijašnje autorove radove i već prepoznatljiv potpis ovaj nam se izlet u likovnu umjetnost i ekspresiju drugoga umjetnika učinio kao hvalevrijedan istup. Autorova i produkcijska promišljanja o projektu, njegovim snažnim momentima i prostorima za nadogradnju, kao i jasna slika njegova završnog oblika dodatno su utvrdile tezu kako je riječ o projektu koji posjeduje mogućnost razvoja, a svojim vizualnim identitetom otvara vrata za prezentaciju nacionalne umjetnosti u međunarodnim krugovima.“

DKE – Ured MEDIA HrvatskeKreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr