14/07/2022

"Back to the local cinema / Povratak u lokalno kino" na popisu 13 projekata podržanih u sklopu drugog izdanja "Collaborate to Innovate"!

DKE - Ured MEDIA Hrvatske sa zadovoljstvom objavljuje da je odabrano 13 novih projekata za potporu Europe Cinemas u okviru drugog izdanja Collaborate to Innovate, među kojima je i hrvatski projekt  BACK TO THE LOCAL CINEMA / POVRATAK U LOKALNO KINO!

Dodatne informacije

Jedina mreža europskih kina - Europa Cinemas - je nedavno objavila da je odabrano 13 novih projekata za potporu u okviru drugog izdanja Collaborate to Innovate, među kojima je i hrvatski projekt Centra za kulturu Čakovec – BACK TO THE LOCAL CINEMA / POVRATAK U LOKALNO KINO.

Projekt Collaborate to Innovate, pokrenut 2021. godine od strane Europe Cinemas uz potporu Programa Kreativne Europe/Potprograma MEDIA, te ima za cilj nagraditi izvanredne inovativne i suradničke projekte koje provode članovi mreže Europa Cinemas iz iste zemlje ili pak na europskoj razini. Potpomognuti projekti moraju imati stvaran utjecaj na filmski sektor; promovirati cirkulaciju i vidljivost europskih filmova, razvijati njihovu publiku (posebice stavljati naglasak na mlade ljude) te poboljšati vještine i konkurentnost kina. Osim toga, jedan je od glavnih prioriteta ovog projekta potaknuti izlagače da integriraju uključivost i održivost okoliša u svoj pristup vođenja kina. Financijski doprinos Europe Cinemas iznosi maksimalno 100.000 eura po projektu.

S obzirom da se 15 projekata odabranih 2021. približava kraju, a njihov rad i postignuti rezultati analiziraju kako bi se podijelili s cijelom Mrežom, 13 uzbudljivih novih projekata (popis odabranih projekata 2022.) koji predstavljaju 70 kina članica odabrano je ove godine kao dio drugog izdanja Collaborate to Innovate s ukupnim iznosom potpore od gotovo jedan milijun eura.

Među odabranim projektima svoje mjesto ove je godine zauzeo i hrvatski projekt BACK TO THE LOCAL CINEMA/POVRATAK U LOKALNO KINO, čiju provedbu koordinira Centar za kulturu Čakovec, a u suradnji s kinom Samobor te Pučkim otvorenim učilištem iz Novske.

Dolazeći iz 16 europskih zemalja, ovih 13 projekata predstavlja punu raznolikost Mreže, sa sve većim brojem međunarodnih projekata (pet u 2022., dva u 2021.), te oni pokrivaju širok raspon tema: filmska pismenost i razvoj mlade publike, cirkulacija europskih filmova, tehnološke inovacije, digitalni marketing, unaprijeđeno iskustvo odlaska u kino, ali i zelene prakse te uključivanje publike koja nije u povoljnom položaju. 

"Jedan od temeljnih ciljeva ovog programa je podržati projekte koji imaju potencijal inspirirati druge izlagače u Mreži i izvan nje", rekao je Claude-Eric Poiroux, generalni direktor Europe Cinemas. “Prvo izdanje Collaborate to Innovate uskoro završava i uskoro ćemo početi dijeliti rezultate diljem opsežne mreže Europa Cinemas. Prvi korak u tom smjeru bio je predstavljen u sklopu Europa Cinemas Audience Development & Innovation Labu koji se održao u Bologni (od 25. do 29. lipnja 2022.) u suradnji s Cineteca di Bologna. Jedna je od sesija u svom fokusu imala predstavljanje projekata Collaborate to Innovate podržane u 2021. godini, čiji korisnici su podijelili svoja iskustva, a u nadi da će potaknuti sudionike radionice na razvoj vlastitih inovativnih inicijativa. S 28 projekata prijavljenih za drugi krug financiranja 2022., Collaborate to Innovate već postaje resurs za istraživanje i razvoj ne samo za Mrežu i europska kina, već i za cijelu filmsku industriju.”

“Europska komisija još jednom pozdravlja i podržava projekt europske mreže kina - Europa Cinemas "Collaborate to Innovate ”, istaknula je Lucia Recalde, voditeljica Kreativne Europe MEDIA (Europska komisija). „Nakon šoka izazvanog pandemijom, postalo je očito da su inovacije i suradnja važnije nego ikad za revitalizaciju i obnovu iskustva odlaska u kino te kako bi se osigurala što šira publika za europska audiovizualna djela.”

„Drago nam je što ponovno tako blisko surađujemo s Kreativnom Europom kako bismo došli do novih svježih ideja i time osigurali da iskustvo odlaska u kino dvorane diljem Europe ostane ključan faktor za promicanje kulturne raznolikosti europskog filma te kako bismo potaknuli europske izlagače da koriste maštu i energiju za privlačenje publike, mlade i stare, u svoja kina. Ne smijemo stajati na mjestu”, rekao je Nico Simon, predsjednik europske kino mreže Europa Cinemas.

Više informacija o projektu Collaborate to Innovate, kao i ostalim aktivnostima Europe Cinemas, možete pronaći na poveznici.

Od srca čestitamo Centru za kulturu Čakovec, kinu Samobor i Pučkom učilištu Novska!

Vaš DKE - Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]