21/09/2021

Art-kino sudjeluje u simultanoj projekciji Kolektiva - ovogodišnjeg dobitnika Nagrade publike Lux!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske ponosno najavljuje da je Art-kino iz Rijeke jedino hrvatsko kino koje sudjeluje u simultanome događanju Nagrada publike Lux, što ga zajedno organiziraju Europski parlament i Europska filmska akademija u partnerstvu s Europskom komisijom i Europa Cinemas 21. rujna o. g., s prijenosom uživo (live streaming).

Dodatne informacije

Filmska nagrada Lux, koju je Europski parlament prije 13 godina osnovao kako bi podržao distribuciju europskih filmova, od ove je godine nešto modificirana jer su, uz glasove europskih parlamentaraca, odlučivali i glasovi publike.

Ilustrirajući jedan od svojih primarnih ciljeva - povezivanje i angažiranje europske publike putem filma - Nagrada publike LUX slavi zatvaranje svog prvog izdanja vrlo posebnim događajem. Naime, film Kolektiv Aleksandra Nanaua, dobitnika Nagrade publike LUX 2021., bit će prikazan istodobno u 27 kina, članica mreže Europa Cinemas, 21. rujna s početkom u 19 sati, nakon čega će uslijediti izravni prijenos razgovora s redateljem, u kojem će moći sudjelovati publika iz različitih država članica i podijeliti svoje dojmove.

Dokumentarac je dobio naziv po noćnom klubu u Bukureštu gdje je u tragičnom požaru 2015. ubijeno 27, a ranjeno 180 mladih osoba. Film prati novinare koji istražuju zašto je 27 žrtava poginulo iako njihove opekline nisu bile opasne po život. Otkrivaju nepotizam i korupciju koji odnose živote, ali pokazuju i da hrabri i odlučni ljudi mogu promijeniti korumpirane sustave.

Kolektiv je ove godine nominiran za Oscara za najbolje međunarodno ostvarenje i najbolji dokumentarni film te je dobitnik i Europske filmske nagrade 2020.

Zahvaljujući filmskoj nagradi, Europski parlament od 2007. podržava distribuciju europskih filmova i finaliste podnaslovljuje na 24 jezika EU-a. Za Nagradu publike LUX odabiru se filmovi europske koprodukcije koji se bave aktualnim političkim i društvenim pitanjima i potiču raspravu o našim vrijednostima.

Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje, a ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte: [email protected]

Događanje će se također prenositi uživo putem službene Facebook stranice Nagrada publike Lux.

Dobro došli!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]