28/11/2019

Art-kino Croatia i Art-kino Metropolis domaćini su ovogodišnje Noći europskog filma

Art-kino Metropolis u Zagrebu u utorak, 3. prosinca, i Art-kino Croatia u Rijeci u srijedu, 4. prosinca, bit će domaćini hrvatskog izdanja ovogodišnje Noći europskog filma, koja se održava drugu godinu zaredom.

Noć europskog filma (European Cinema Night) projekt je Kreativne Europe – Potprograma MEDIA u partnerstvu s mrežom europskih kina Europa Cinemas koji slavi bogatstvo i raznolikost europske filmske kulture. Od 2. do 6. prosinca ove godine 54 grada diljem Europe sudjelovat će u manifestaciji, a Art-kino Metropolis i Art-kino Croatia predstavljat će Hrvatsku.

U Art-kinu Metropolis u utorak, 3. prosinca, s početkom u 20 sati prikazat će se film Strojovođa u potrazi za ljubavlju njemačkog redatelja Veita Helmera, dok će se u Art-kinu Croatia u srijedu, 4. prosinca, u 19 sati prikazati film Oprostite, mimoišli smo se cijenjenog britanskog redatelja Kena Loacha. Na obje je projekcije ulaz slobodan.

Film Strojovođa u potrazi za ljubavlju prati vozača vlaka Nurlana koji tijekom vožnje slučajno pokupi plavi grudnjak s užeta te čini sve što je u njegovoj moći kako bi pronašao pravu vlasnicu. Nurlan obilazi mnoga domaćinstva i susreće brojne žene te na taj način daje smisao svojoj samotnoj egzistenciji. Ova komedija Veita Helmera prikazana je na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju. Helmer je najpoznatiji po filmovima Iznenađenje! (1995.), Tuvalu (1999.) i Apsurdistan (2008.). Nakon projekcije održat će se razgovor s redateljem. 

Oprostite, mimoišli smo se novo je filmsko ostvarenje jednog od najistaknutijih britanskih redatelja današnjice Kena Loacha, koji je 2014. na filmskom festivalu u Berlinu osvojio nagradu za životno djelo. Teme njegovih filmova uvijek su socijalne, a u središtu je priče mali čovjek kojeg uništavaju kapitalistički način života i birokracija. Ovaj film prikazuje četveročlanu obitelj u trenutku kada glava obitelji Ricky Turner dobiva otkaz, a time i priliku da sam postane gospodar svoje sudbine. Nakon što se zaposli kao samostalni dostavljač, Ricky vrlo brzo počinje osjećati posljedice novonastalih okolnosti u privatnom životu…

Potprogram MEDIA jedini je fond Europske unije koji je namijenjen razvoju europske audiovizualne industrije. Na snazi je od 1991., a Hrvatska službeno postaje njegovom 32. punopravnom članicom 2008. Potprogram MEDIA sufinancira projekte namijenjene producentima, organizatorima festivala, distributerima, kinima i svim drugim akterima vezanima uz audiovizualnu industriju.

Noć europskog filma realizira se uz financijsku potporu Europske komisije i Potprograma MEDIA te u partnerstvu s mrežom Europa Cinemas i DKE – Uredom MEDIA Hrvatske.

Dobro došli!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr