06/05/2019

Animafest Zagreb i MEDIA – desetljeće potpore!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske s ponosom objavljuje da je Potprogram MEDIA deseti put podržao Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb!

U okviru prvog poziva namijenjenog sufinanciranju festivala (EACEA-32-2018) Animafest Zagreb osigurao je potporu kao jedan od 33 podržana europska festivala između 106 prijavljenih projekata. Ove je godine Animafestu dodijeljen iznos od 41.000 eura, što je uvećana potpora u odnosu na prethodne godine.

Potpora festivalima uobičajeno je uspješna kategorija za zemlje niskog produkcijskog kapaciteta – tako je i ove godine podržano čak 17 festivala iz zemalja niskog kapaciteta, dok je festivala koji dolaze iz zemalja srednjeg i visokog produkcijskog kapaciteta sufinancirano po 8 u svakoj kategoriji. Uz Animafest, na popisu podržanih projekata prvi je put svoje mjesto pronašao još jedan festival animiranog filma ‒ rumunjski Međunarodni filmski festival animacije Anim'est.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) prijavu Animafesta ocijenila je sljedećim riječima:

„Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb predlaže vrlo raznolike aktivnosti za publiku koje implementira posredstvom klasičnih, ali i inovativnih i međunarodnih mehanizama. Obrazovne inicijative glavni su dio festivala te privlače popriličan broj mlađih gledatelja tijekom središnjih događanja, kao i publiku u drugim dijelovima zemlje.

Festival ima jak europski program s dobrom geografskom pokrivenošću te uspostavljenu mrežu suradnja unutar kontinenta, što pridonosi vrijednosti svih uključenih sudionika. Iskusan tim poduzima ujedno znatne mjere s ciljem promidžbe europske produkcije i talenata i izvan samih događanja, a uspostavljenim jakim vezama omogućuje različite inicijative za lakšu alternativnu distribuciju filmova.“

Cjelokupnom timu Animafesta od srca upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr