04/11/2019

„1001 noć“ autorice i redateljice Ree Rajčić predložen za sudjelovanje u okviru projekta EURO CONNECTION 2020.

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA Hrvatske objavljuje da je hrvatski kratki dokumentarni film „1001 noć“autorice i redateljice Ree Rajčić s priključenom producenticom Tinom Tišljar, na temelju prvog evaluacijskog kruga predložen za sudjelovanje u okviru projekta EURO CONNECTION 2020.

Film će biti podvrgnut daljnjemu ocjenjivanju koje će provesti međunarodni žiri, a konačna će odluka o sudjelovanju filma u navedenome projektu biti donesena krajem ovoga mjeseca.

Domaći žiri, koji je razmatrao čak pet pristiglih projekata, činile su redateljica animiranih filmova i animatorica Petra Zlonoga, stručna prvostupnica filmskog, televizijskog i multimedijskog oblikovanja s Veleučilišta VERN Marinela Brala te voditeljica DKE - Ureda MEDIA Martina Petrović.

Svoju je odluku o konačnome predlaganju dokumentarnog projekta „1001 noć“, autorice i redateljice Ree Rajčić s producenticom Tinom Tišljar (produkcijska kuća Eclectica), za daljnju međunarodnu evaluaciju žiri obrazložio sljedećim riječima:

„1001 noć“ dokumentarni je film koji na vrlo suptilan način prikazuje uobičajenu svakodnevicu većine umirovljenika. Već iz same karakterizacije protagonistica otkriva se jasan ton cijelog dokumentarnog filma.

Ema i Maja žene su u osamdesetim godinama koje je povezala njihova samoća, pruživši im potpuno nov smisao života. Njihova pomalo melankolična i tužna svakodnevica zadobiva pozitivnu notu u trenutku pojave prvih kadrova turskih serija, a osebujne osobnosti pune vedrine i duhovitosti počinju privlačiti gledateljevu pozornost.

S obzirom na način života te njihove godine, žene koje je autorica odabrala ne pripadaju „atraktivnoj“ dobnoj skupini prema prikazima u suvremenim medijima niti je riječ o karakterima koje imamo često priliku vidjeti u ulogama protagonista. Ljudi koji su prešli osamdesetu godinu života rijetko dobivaju mogućnost „pokazivanja“, pogotovo na ovaj način ‒ iz pozicije samosvjesnih žena koje ulažu vrijeme u svoje radosti i njeguju vrijednosti do kojih im je stalo. Ovaj film stoga ima potencijal ne samo za ispisivanje univerzalne priče o važnosti prijateljstva već i za inspiriranje ‒ svojim likovima, narativnom okosnicom i cjelokupnim pristupom temi ‒ nekih novih, uvelike otuđenih, naraštaja potičući ih na promišljanje i djelovanje.

Velika je prednost projekta sadržana i u činjenici da se na temelju samog sinopsisa lako može steći dojam o tome kako će dokumentarni film izgledati nakon što bude realiziran. Fotografije protagonistica, lokacije na kojima će se snimati i probni video daju dodatnu potvrdu očekivanja kreiranih u skladu sa sinopsisom. Drugim riječima, već iz priloženih opisa i fotografija dviju žena i ambijenata u kojima se druže uspijevamo osjetiti prisnost i toplinu njihova prijateljstva. Neminovno je da će osoban i nenametljiv pristup snimanju i bilježenju ovakve priče pridonijeti vjernom i dosljednom „prevođenju“ specifičnog ugođaja bliskosti i u filmski medij.

Na osnovi cjelokupnog poslanog materijala vidljiva je njegova izuzetno dobra pripremljenost i autorska spremnost na realizaciju projekta, a tema koju dokumentarni film obrađuje zbog univerzalnosti lako je shvatljiva i izvan granica Hrvatske. Iz pripreme filma razvidan je također, uz velik profesionalni angažman, i značajan osobni ulog redateljice/producentice, što je posebno bitan, a često i presudan, čimbenik uspješnosti projekta ovakve tematike.

Film je namijenjen festivalskoj publici te zasigurno posjeduje potencijal za uspješnu festivalsku distribuciju.

Redateljici Rei Rajčić i producentici Tini Tišljar upućujemo iskrene čestitke!

Vaš DKE – Ured MEDIA Hrvatske!Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr