Videoigre

Potpora za razvoj videoigara

Koji je rok prijave?

8. 3. 2018. do 12 sati (za ispunjavanje internetskog obrasca)

Što je važno imati na umu prilikom ispunjavanja prijavnice?

 • Faza produkcije prijavljenog projekta ne smije započeti najmanje 8 mjeseci od datuma njegove prijave.
 • Prije ispunjavanja prijavnice u elektroničkom obliku potrebno je registrirati se na Portalu za obrazovanje, audiovizualne djelatnosti, kulturu, građanstvo i volonterstvo kako bi se dobio tzv. identifikacijski kod, koji će biti zatražen prilikom ispunjavanja prijavnice.

Ciljani projekti

Potprogram MEDIA podupire europske produkcijske kuće s iskustvom, zainteresirane za razvoj idejnoga rješenja ili projekta videoigara koji pokazuju:

 • visoku razinu originalnosti, inovativne i kreativne vrijednosti, kulturnu različitost te naglašen europski kulturni identitet i naslijeđe u odnosu na postojeća tipična djela;
 • visoku razinu ambicije za komercijalnost ostvarenja i opsežan prekogranični potencijal kojim se može doseći europsko i međunarodno tržište.

Tko se može prijaviti?

Potpora za razvoj videoigara namijenjena je europskim nezavisnim tvrtkama koje pravno postoje najmanje 12 mjeseci u odnosu na datum prijave projekta. 

Potrebno je priložiti i dokaz o produkciji ili razvoju prethodne videoigre koja je bila komercijalno distribuirana tijekom posljednje dvije godine koje prethode objavljenom Pozivu za prijavu projekata (u periodu od 01/01/2015 i datuma prijave).

Koji su projekti prihvatljivi za stjecanje potpore razvoju videoigara?

 • Kandidat mora imati većinsko vlasništvo nad pravima koja se odnose na projekt;
 • Ako je projekt adaptacija već postojećega djela, kandidat mora također dokazati da posjeduje većinska prava koja se odnose na prava adaptacije toga djela potpisanim i datiranim predugovorom ili ugovorom o prijenosu prava;

O kojim je iznosima potpore riječ?

 • Ukupan raspoloživi proračun iznosi 3,78 milijuna eura,
 • Dodijeljeni financijski doprinos jest subvencija,
 • Doprinos iznosi između 10 000 eura i 150 000 eura za razvoj koncepta i projekta europske videoigre (aktivnosti do faze u kojoj koncept omogućuje stvaranje izvedivoga prototipa ili pokusne verzije),
 • Dodijeljeni financijski doprinos ni u kojem slučaju ne može premašiti 50 % ukupnih troškova koje je predvidio podnositelj prijave.

Kada će biti poznati rezultati?

O rezultatima natječaja kandidati će biti obaviješteni u srpnju/kolovozu 2018. godine.

Istekao rok prijave
26/12/2018

Rok za prijavu

 • 08/03/2018
Istekao rok prijave
20/12/2016

Rok za prijavu

 • 02/03/2017
Istekao rok prijave
14/12/2015

Rok za prijavu

 • 03/03/2016
Istekao rok prijave
26/01/2015

Rok za prijavu

 • 26/03/2015
Istekao rok prijave
20/12/2013

Rok za prijavu

 • 28/03/2014


Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
martina.petrovic@mediadesk.hr