Hrvatski_20rezultati_20_26_20media_202021
09/09/2022

Hrvatski korisnici Potprograma MEDIA osigurali ukupan iznos od 1.389.980,30 eura u 2021. godini!

DKE – Ured MEDIA Hrvatske s veseljem objavljuje da su hrvatski korisnici Potprograma MEDIA osigurali ukupan iznos od 1.389.980,30 eura u 2021. godini, i to u sklopu sedam poziva te dva poziva putem europske mreže kina Europa Cinemas.

Croatian_20results_20in_202022_20_20(1)
14/07/2022

"Back to the local cinema / Povratak u lokalno kino" na popisu 13 projekata podržanih u sklopu drugog izdanja "Collaborate to Innovate"!

DKE - Ured MEDIA Hrvatske sa zadovoljstvom objavljuje da je odabrano 13 novih projekata za potporu Europe Cinemas u okviru drugog izdanja Collaborate to Innovate, među kojima je i hrvatski projekt  BACK TO THE LOCAL CINEMA / POVRATAK U LOKALNO KINO!

Tabor_20pro_20platforma_20i_20nagrade
14/07/2022

Tamara Broćić, Isidora Ratković te Miloš Bojović - nagrađeni polaznici prvog izdanja TaborPRO platforme!

DKE - Ured MEDIA Hrvatske objavljuje da je u sklopu prvog izdanja TaborPro platforme nagradu za najbolji pitching u iznosu od 500 eura dodijeljena polaznici Tamari Broćić, dok su polaznici Isidora Ratković i Miloš Bojović dobili nagrade mentoriranja!Trenutno nema otvorenih natječaja.

22 dana
02/09/2022

Vrijeme i mjesto

od 31. siječnja do 1. veljače 2023. u Clermont-Ferrandu u Francuskoj

Dodatne informacije

Euro Connection 2023. 

Rok za prijavu

  • 20/10/2022
22 dana
02/09/2022

Vrijeme i mjesto

od 31. siječnja do 1. veljače 2023. u Clermont-Ferrandu u Francuskoj

Dodatne informacije

Euro Connection 2023. 

Rok za prijavu

  • 20/10/2022
Financiranje Potprogram MEDIA svake godine omogućuje potporu za 300 novih europskih filmskih projekata.

Distribucija

Potprogram MEDIA podupire optjecaj europskih audiovizualnih djela između zemalja članica potprograma. Osim financijske potpore koja se može ostvariti za automatsku i selektivnu distribuciju i koja je namijenjena distributerima, postoji i potpora za prodajne zastupnike. 

Filmsko obrazovanje

U okviru posebnoga cilja promicanja transnacionalnoga optjecaja filmskih projekata jedan je
od prioriteta Potprograma MEDIA:

  • potpora razvoju publike kao mehanizmu poticanja zanimanja za europska audiovizualna djela kao i poboljšanja pristupa njima, posebice putem promidžbe, organiziranja događanja, filmske izobrazbe i festivala.

Potpora integraciji izbjeglica

Jedan od glavnih ciljeva Programa Kreativna Europa jest poticanje, očuvanje i promicanje europske kulturne i jezične raznolikosti. Potpora državama članicama Europske unije u vrijeme kada Europa prima velik broj izbjeglica predstavlja prioritet EU-a u rješavanju nastale situacije. Vijeće ministara za obrazovanje, mlade, kulturu i sport u studenome 2015. godine potvrdilo je da međukulturni dijalog ostvaren putem kulture i umjetnosti zauzima važnu ulogu u integraciji izbjeglica. Kultura i kinematografija mogu premostiti razlike i poboljšati razumijevanje među stanovnicima matične države i izbjeglica.  

Digitalno povezivanje kultura i audiovizualnih sadržaja

Međusektorski potprogram Kreativne Europe objavio je prvi poziv za potporu digitalnom povezivanju kultura i audiovizualnih sadržaja (EACEA/06/2019), koji je namijenjen projektima na prijelazu između kulturnog i kreativnog sektora (uključujući audiovizualne industrije) s naglaskom na inovativnim tehnologijama.

 

Kratki vodiči za prijavitelje

DKE ‒ Ured MEDIA Hrvatske pripremio je vodiče za prijavitelje na pozive Potprograma MEDIA s ciljem boljeg razumijevanja njihovih smjernica. Vodiči bi trebali pojednostavniti preliminarnu provjeru uvjeta prihvatljivosti potencijalnih prijavitelja te olakšati iščitavanje smjernica i ostale dokumentacije vezane uz pozive.

 Kreativna_europa_media Havc Ministarstvo_kulture Euroimages Efp Obs Europa_cinemas


Potprogram MEDIA

Potprogram MEDIA Europske unije, namijenjen europskoj audiovizualnoj industriji, omogućuje potporu europskim filmašima u razvoju novih filmova, traženju partnera i pronalasku publike izvan nacionalnih granica. Njegovim sustavima pružanja financijskih sredstava olakšano je sufinanciranje filmova manjih producentskih tvrtki, koje se najčešće susreću s poteškoćama u pronalaženju novih izvora financiranja. Potprogram MEDIA također podupire razvoj i distribuciju tisuću filmova godišnje, uključujući među inima igrane i dokumentarne filmove, televizijske dramske serije i nove medijske vrste.

DESK KREATIVNE EUROPE – URED MEDIA HRVATSKE

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA, koji djeluje u sklopu Hrvatskoga audiovizualnog centra, radi na promidžbi i širenju informacija o Potprogramu Europske unije MEDIA, što je namijenjen razvoju i unapređenju europske audiovizualne industrije.

DKE – Ured MEDIA blisko surađuje s Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) te pruža savjetodavnu pomoć svima onima koji žele sudjelovati u Potprogramu MEDIA i njegovim aktivnostima kao što su stručno usavršavanje, razvoj projekata, razvoj publike, distribucija, festivali i pristup tržištima.

Kontakt

Desk Kreativne Europe – Ured MEDIA
Martina Petrović, voditeljica

tel. +385 1 465 5434
faks +385 1 465 5442
[email protected]